Hasiči zachránili zaklíněného rorýse z větrací mřížky

Uvězněného rorýse zachránili profesionální hasiči z Třince. Podařilo se jim to dnes dopoledne během několika minut. Nebohý pták trpěl v zajetí po celou noc. 

Akce na záchranu rorýse byla náročná, ale hasiči ji zvládli s přehledem. Foto: HZS

Profesionální hasiči z třinecké stanice HZS Moravskoslezského kraje zachránili ve čtvrtek dopoledne rorýse obecného, který minimálně celou noc a ráno strávil ve vězení plastové větrací mřížky ve fasádě panelového domu ve výšce deseti metrů. „Aby se k němu dostali, museli použít vysouvací automobilový žebřík AZ 30 MB Metz.  Rorýse opatrně vyjmuli z fasády i s větrací mřížkou. Na pevné zemi jej opatrně z plastového krunýře vyvlékli. Protože neměl žádná viditelná zranění, pustili jej na svobodu. Vysílený pták ulétl asi pět metrů a pak v trávě odpočíval. Asi si říkal. hlavně už žádné plasty,“ popsal záchranu mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Rorýs neutrpěl naštěstí žádné zranění. Foto: archiv HZS

Hasiče na místo přivolala paní, která nebohého ptáčka spatřila již předchozí večer. Protože se za soumraku domnívala, že nehybné stvoření už má své dny na tomto světě za sebou, nikomu nevolala. Až ráno se zodpovědně přesvědčila, že stále žije, a okamžitě volala na tísňovou linku hasičů.

Další zprávy z regionu