Třinečtí kardiologové zvládli unikátní operaci první v Evropě

Zcela unikátní a první v Evropě. Taková je léčebná metoda VDyne, kterou s úspěchem použili kardiologové z Nemocnice Agel Třinec-Podlesí. Aplikovali při ní tkáně prasečího perikardu (osrdečníku) a zachránili život šestasedmdesátileté ženě.

Operace je miniinvazivní, trvá kratší dobu a je pro pacienta šetrnější. Foto: Agel

A nejen to, vrátili ji do aktivního života, kdy seniorka může fungovat v domácnosti i chodit na procházky.

Paní Danuše Trojáková přišla do Nemocnice Agel Třinec-Podlesí loni v létě pro potíže s dechem a s otoky dolních končetin. Byla i hospitalizována pro srdeční selhání. Nemocné srdce ji limitovalo i při běžných denních činnostech. Léky již nezabíraly a riziko provedení klasické kardiochirurgické operace bylo příliš velké. Lékaři u ní zjistili masivní nedomykavost trojcípé chlopně. Vzhledem k přidruženým nemocem, dřívějším kardiochirurgickým operacím a pro vysoký věk byla jakákoli jiná operace nemožná.

„Zadýchávala jsem se i při chůzi do mírného kopce, a to jsme doma velcí turisté. Problémy jsem přikládala svému věku. Léčila jsem se léta a léky mi pomáhaly do loňského jara. Před operací už jsem musela spát v sedě a ani mojí vnučce jsem nemohla jít na svatbu, nezvládla bych tu cestu,“ popisovala pacientka s tím, že strach rozhodně neměla. „Říkala jsem si, že takhle žít nechci. Bylo to špatné. Nejhorší byly večery a noci, nejméně třikrát mě vezla záchranka do nemocnice,“ prozradila Danuše Trojáková.

Danuše Trojáková s hlavním operatérem Miroslavem Hudecem. Foto: Agel

Lékaři zvažovali několik mininvazivních metod. Nakonec se rozhodli pro tuto novinku. Jde o zákrok, který je určen k léčbě nedomykavosti trojcípé chlopně v srdci. Stavu, kdy se chlopeň v srdci, která odděluje pravou síň od pravé komory, nedovírá správně, což způsobuje zpětný tok krve. Spočívá v implantaci chlopně VDyne přímo do původní nemocné chlopně pomocí katetru. „Zákrok trval asi dvě hodiny. Již druhý den nemocná chodila po oddělení a pochvalovala si, že se cítí lépe. Měsíc po implantaci se cítí stále dobře, zvládá veškeré domácí činnosti, chodí na procházky, a to bez jakýchkoli limitujících obtíží. Zákrok měl zásadní vliv na kvalitu jejího života,“ pochvaluje si vedoucí operatér a intervenční kardiolog Miroslav Hudec.

Nová chlopeň v srdci paní Danuše je složená z nitinolové kostry (speciální slitina kovu s tvarovou pamětí) a tkáně prasečího perikardu (osrdečníku). Plní funkci jako zdravá chlopeň a zabraňuje zpětnému toku krve, čímž zlepší celkovou funkci srdce. Zákrok, který provádí jen několik světových klinik, je zcela výjimečným.

„Jde o zcela novou a převratnou léčebnou metodu. Na trhu doposud není k dispozici chlopeň, kterou by šlo pomocí katetru implantovat do trikuspidální pozice. Zákrok byl proveden v rámci klinické studie a provedli jsme ho jako první v Evropě,“ vysvětlil Miroslav Hudec.

Před samotnou implantací celý třinecký tým absolvoval dvoudenní školení a trénink. Přijeli za nimi specialisté z USA a Německa. Ti dohlíželi i na implantaci chlopně přímo na operačním sále.
„Přímo tento typ výkonu provádí jen několik kardiocenter na světě. Postup je minimálně invazivní, provádíme ho prostřednictvím katetru vloženého do žíly, což přináší menší riziko pro pacienta, kratší dobu hospitalizace a rychlejší zotavení. Nová chlopeň okamžitě bezvadně funguje. Rozšiřuje nám možnosti léčby a umožňuje léčit širší spektrum pacientů. Nyní jsme schopni nabídnout léčbu i nemocným, kterým jsme dříve nedokázali pomoci,“ vyjmenovává benefity nového zákroku Hudec.

Paní Trojáková se postupně dostává do kondice, může chodit na procházky. „Doma to mám ode zdi k druhé zdi jedenáct metrů, tak to trénuji 3x denně,“ říká s úsměvem pacientka. Momentálně ujde v kuse 700 metrů a jejím snem je výlet na Soláň.

Tento typ zákroku by mohlo v budoucnu absolvovat v nemocnici na Podlesí až 20 lidí. Pokud vše půjde dobře, další pacientka by mohla stejný zákrok podstoupit již za pár dní.

Další zprávy z regionu