Trojmezí propojil nový most

Po mnoha letech se turisticky atraktivní místo na Trojmezí dočkalo nového mostu. Vede ale pouze z polské strany na tu slovenskou. Česká strana se do projektu nezapojila. Most uvítají pěší i cyklisté, kteří si budou moci na jaře projet celou příhraniční oblast.

Most propojil území dvou států - Polska a Slovenska. Foto: mr

Jen málokterý turista, který navštíví východ České republiky, si nechá ujít prohlídku Trojmezí na Hrčavě. Několik let ale bylo místo pro mnohé spíše zklamáním. Chyběla tam totiž lávka nebo most, po kterém by lidé mohli v pohodlí přecházet na území všech tří sousedících států. Nyní se situace změnila, polská obec Istebna spolu se slovenskou obcí Čierne postavily dřevěnou lávku, která obě země spojí.

Blízké okolí lávky ještě není dokončené. Foto: mr

Lávka je již v tuto chvíli schůdná, byť terén okolo ní ještě není úplně hotový a z polské strany chybí například schůdky. Projektanti navíc vytvořili boční stěny lávky tak vysoké, že nižší lidé nebo děti se nemohou podívat na potok, ve kterém stojí středový kámen, tedy bod, ve kterém se přesně protínají hranice tří států.

Hrčava do projektu nezasáhla, tamní starosta Marek Sikora už dříve uvedl, že se most vlastně nenachází na území obce a turisté to mají do Polska doslova jen pár kroků, takže mohou přejít z této strany. „Jsem moc rád, že stojí, byť oficiálně bude otevřen až na jaře. Každopádně si toto místo novou lávku zasloužilo, symbolicky propojuje sousední země a já mu přeju, aby sloužil turistům co možná nejdéle,“ řekl Sikora.

Dřevěný most je postaven tak, aby zejména v zimě vyžadoval co možná nejméně údržby. Měří 18 metrů a široký je dva metry. Na financování stavby se podílely polská obec 65 procenty a slovenská 35 procenty. Stavba vyšla přibližně na 78 tisíc eur.

Celý článek najdete v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu