Turisté najdou výzvy, aby se chovali slušně

Pandemie koronaviru a různá omezení způsobila, že se do přírody vydalo více lidí, než je běžné. Bohužel spousta z nich se v přírodě vůbec neumí chovat. Proto kraj přichází s kampaní Zodpovědný turista.

Vtipná grafika má zaujmout malé i velké výletníky. Foto: MSK

V zimě i na jaře docházely na hory davy lidí, v létě jich tam bude asi ještě více. Kampaň nazvaná Zodpovědný turista připomíná, jak by se měl každý na výletech chovat.

„Každý samozřejmě ví nebo alespoň tuší, že pobyt v přírodě má určitá pravidla. I malé dítě vyjmenuje, že se odpadky nevyhazují jen tak kdekoliv, že se v lese nemá rozdělávat oheň a dělat zbytečný hluk, nebo že pro stanování jsou určené kempy,“ připomenul náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch Jan Krkoška.

Pokračoval, že bohužel není málo lidí, kteří tato jasná pravidla nerespektují. „A tak jsme si řekli, že je na místě si některé zásadní věci připomenout, ideálně vtipnou a hravou formou. Tak vznikl Manuál zodpovědného turisty,“ vysvětlil náměstek s tím, že návod vznikl ve spolupráci kraje s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a s Lesy ČR.

Několikastránkový materiál má za cíl oslovit všechny věkové kategorie. Má jednoduchou grafiku, kterou doplňuje text psaný místním dialektem.

„Hledáme nejrůznější způsoby, jak do povědomí lidí dostat odpovědný přístup k přírodě. Hravé kresbičky a hesla i video popisují největší prohřešky výletníků. Možná se i ti největší hříšníci chytnou za nos a ten obal od oplatky místo do borůvčí hodí do batohu. Snad lidé přestanou ničit místa, která mají rádi, a do kterých se chtějí v budoucnu vracet,“ dodal náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška.

Videospot poběží na sociálních sítích, tištěný manuál lidé najdou v informačních centrech nebo stránkách Moravskoslezského kraje. Na turisticky nejfrekventovanějších místech pak budou postupně rozmístěny informační cedule. Video můžete shlédnout zde – Manuál zodpovědného turisty

Další zprávy z regionu