U dřevěnky rostou dobové jabloně

Dřevěnky na Borku přivítaly minulý týden návštěvníky. Konal se den otevřených dveří a zároveň i připomínka 20 let vstupu Česka a Polska do Evropské unie. Zároveň se příchozí mohli dozvědět o komunitní zahradě, která na místě vzniká.

Hosté se nestihli ani ohřát, a už měli v rukou rýče. Symbolicky zasadili první jabloň. Foto: mr

Oficiální otevření dřevěnek začalo vysazením jabloně na počest spolupráce Třince s polskou Vislou. Nově bude zahrady okolo dřevěnek zdobit symbolických dvacet ovocných stromů.

Arborista Marek Gasior vybíral odrůdy tak, aby korespondovaly s expozicemi jednotlivých částí dřevěnek, přičemž některé pocházejí z konce 19. století. Jak se proměňovaly zahrady, měnily se i oblíbené odrůdy a způsoby pěstování stromů. „Takže tady porostou jabloně, ale i jeden jeřáb, hrušeň a třešeň,“ upřesnil arborista.

Rýče se tak chopili primátorka Třince Věra Palkovská, finanční ředitel Třineckých železáren Daniel Heczko, člen představenstva Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje Rostislav Zabystrzan i zástupci z polské strany – Katarzyna Czyż-Kaźmierczak a Barbara Kędzior.

Projekt revitalizace Dřevěnek na Borku, které připomínají život v dělnické kolonii v průběhu minulého století, vznikl díky přeshraniční spolupráci s polskou Vislou. „A další zajímavé společné projekty i místa regionu mohou návštěvníci vidět na výstavě fotografií, kterou jsme dnes zahájili,“ podotkl výkonný tajemník Regionální rady rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci Marian Razima.

Komunitní zahrada má zelenou
Lidé si se zájmem prohlíželi dřevěnky a seznamovali se také s novým projektem. Na zahradě vedle nich totiž právě nyní vzniká komunitní zahrada. Místo, kam si zájemci budou moci zasadit zeleninu, ale kde se také mohou scházet, pořádat komunitní snídaně, malé gastrofestiválky, smažení vaječiny a podobně.

„Pracuji jako sociální pracovník a už dlouhodobě pozoruji, že lidé ve městě spolu moc nemluví. Nescházejí se, nekomunikují. Napadla mě tedy myšlenka zřídit v Třinci komunitní zahradu. Aby tady vznikl nový prostor s novými možnostmi, jak obyvatele města navzájem propojit,“ vysvětlil zakladatel komunitní zahrady Tomáš Sikora.

Začal tedy hledat prostory, kde by zahrada mohla vyrůst. Měl vytipovaná místa, ale pokaždé se ukázalo, že pro tyto účely nejsou vhodná. „Pak jsme ale dostali nabídku od Regionální rady, že bychom mohli mít zahradu tady na Borku hned u dřevěnek. Myslím, že lépe to už dopadnout nemohlo,“ pokračoval Tomáš Sikora.

U dřevěnky tak vznikne nejen zahrada, ale lidé budou moci využívat i skleník, budou mít paletové posezení a v budoucnu by si mohli v dobovém kurníku chovat společně slepice.

„Už nyní máme komunitu zhruba 93 lidí, kteří mají zájem se zapojit do života komunitní zahrady. Máme za sebou už i první akce. Nyní jsme navíc získali grant z Nadace VIA, takže se můžeme pustit do práce,“ doplnil nadšeně Tomáš Sikora, který bude zahradu budovat v rámci spolku Liberi & My.

Další zprávy z regionu