U stezky na Filipku vyrostl přístřešek pro turisty

Lidé, kteří se vydávají po turistické stezce na Filipku, nemohou na trase nepostřehnout novinku – zastřešenou odpočívku. Postarala se o ni obec Hrádek. A stejných přístřešků možná bude na Jablunkovsku více.

Nová zastřešená odpočívka dostala název Pakula. Foto: OÚ Hrádek

Stylový přístřešek vyrostl ve druhé polovině března v místě s nádherným výhledem do okolí na samém konci Grúně. „Dokonce jsme ho pojmenovali – dali jsme mu název Pakula. Je totiž v místě, kterému se říká na Pakuli,“ podotkl hrádecký starosta Robert Borski.

Turisté jistě ocení, že budou moci posvačit u stolu pod střechou a nikoli sedět někde na mezi, a také že mastný papír od svačiny nebudou muset strkat zpět do baťůžku. Na odpočívce totiž nechybí ani odpadkový koš. Už z dřívějška je v místě ohniště. „To ještě uděláme nové, lepší. Z kamene,“ doplnil starosta.

Obec zastřešenou odpočívku nechala postavit na pozemku soukromého vlastníka, který byl nápadu vstřícný a dal k tomu obci souhlas. Samotná realizace podle starosty nebyla nijak náročná. Nebylo třeba kopat do země, přístřešek je samonosný a nepotřebuje stavební povolení. „Se vším všudy, s dovozem, krytinou i povrchovou úpravou, nás přišel na 35 tisíc korun,“ řekl Borski, který by byl rád, kdyby se tyto turistické objekty v nejvýchodnějším mikroregionu rozmnožily.

Další zprávy z regionu