Účastníci pochodu podpořili těžce nemocnou Ellen

Spolek Sport for Hearts Dolní Lomná uspořádal ve druhé polovině srpna akci nazvanou Lomňanské vrcholy. Smyslem letošního organizovaného pochodu po kopcích obklopujících údolí Lomné bylo podpořit Ellen Ruszovou z Jablunkova. A to se podařilo!

Charitativní akce v Dolní Lomné. Foto: pořadatelé

Na pochod s charitativním podtextem dorazilo podle pořadatelů na 350 lidí a dle jejich informací byla jedna z účastnic z okolí Prahy, hlásili se také lidé z Ostravy. „Celkově mohu říci, že akce oslovila mnoho lidí napříč naším regionem. Kromě účastníků pochodu byli na místě i další, které zaujal doprovodný program v čele se skupinou Blaf. Konečný počet lidí tak byl určitě vyšší,“ hodnotil akci za spolek Sport for Hearts Dolní Lomná Radek Sikora.

A pořadatelé mohli mít radost i na konci, kdy se vybrala částka 130 426 korun. „Celou akci provázela skvělá atmosféra a výsledná částka to jen podtrhla. Nic z toho by nebylo možné bez účastníků pochodu, bez sponzorů ani bez dobrovolníků. Všem patří díky,“ pokračoval Sikora.

„Peníze použijeme na tolik pro Ellenku potřebné neurorehabilitace. Jedná se o čtrnáctidenní intenzivní rehabilitaci, kdy se každý den dojíždí na tříhodinové cvičení do rehabilitačního centra Pokrok v Ostravě. Tuto „intenzivku“ má Ellen jednou ročně. A také můžeme z těchto peněz Ellence zaplatit ambulantní cvičení ve stejném centru, na které jezdíme jednou týdně,“ nastínili rodiče Ellenky Alžběta a Marek Ruszovi, kteří zároveň přiznali, že výtěžek z akce jim vyrazil dech.

Akce se konala v údolí Lomné a Ruszovi konstatují, že přírodu mají rádi. „Ale nějaké větší výšlapy na hory jsou v podstatě pro nás velmi omezené. Ellen je na invalidním vozíku, pokud tedy vyrážíme, musíme volit jednoduché, spíše asfaltové trasy. Co si Ellenka vysloveně užívá, je jízda na koni v přírodě v rámci hipoterapie,“ dodali rodiče.

To někteří účastníci výšlapu si mnohdy pořádně hrábli do zásobníku sil. „Dovolím si tvrdit, že celý velký okruh byl náročný, a to už jen díky převýšení, které museli účastníci absolvovat. Činilo 1 069 metrů. Bylo to z toho důvodu, že trasa nevedla po hřebeni, ale naopak po vystoupání následoval sestup a poté další stoupání. Pokud bych se měl zaměřit na jeden úsek, pak asi můžu uvést ten mezi Kamenitým a Kozubovou. Jednak je tam v jednom místě značné stoupání, jednak už toho všichni měli v nohách opravdu dost,“ řekl Sikora s tím, že celá trasa měla bezmála 28 kilometrů.

Malý okruh byl koncipován jako méně náročný, a tak se ti, kdo se jej rozhodli zúčastnit, prošli od muzea po cyklostezce směrem na Horní Lomnou, absolvovali kratší výstup na Polanu a poté je čekalo mírné klesání až k místu startu.

„Chtěli bychom vyjádřit obrovské a upřímné díky spolku Sport for Hearts za tu skvělou akci. Děkujeme také všem účastníkům pochodu, že se nezalekli počasí a dorazili, ale i těm, co se nemohli zúčastnit, ale finančně nás podpořili. A rovněž všem sponzorům,“ uzavřeli rodiče.

Další zprávy z regionu