Účastníci podpoří těžce nemocnou Ellen

Spolek Sport for Hearts Dolní Lomná pořádá 20. srpna akci nazvanou Lomňanské vrcholy. Smyslem setkání je organizovaný pochod po kopcích obklopujících údolí Lomné, kdy z výtěžku ze startovného a souvisejících výdělků (např. z tomboly) pořadatelé finančně podpoří vybranou osobu trpící zdravotními obtížemi, letos Ellen Ruszovou z Jablunkova.

Ilustrační foto: pořadatelé

Myšlenka zorganizovat pochod po kopcích obklopujících údolí Lomné vznikla v minulém roce, kdy se vzhledem k epidemiologické situaci jevilo jako nejisté uspořádat hromadnou akci a umožnit tak setkání mnoha lidí na jednom místě. „Proto jsme přišli s nápadem uskutečnit právě organizovaný výšlap, a to bez hromadného startu, abychom zabránili shlukování osob,“ řekl za spolek Sport for Hearts Dolní Lomná Radek Sikora.

Letos je na programu 2. ročník, přičemž start a cíl jsou u Lomňanského muzea. Velký okruh měří 28 kilometrů a start je v době od 7 do 10 hodin. Na malý (6kilometrový) okruh se zájemci mohou vydat od 10 do 12 hodin a zvládnou ho i s kočárkem. „Od 13 hodin startuje doprovodný program, ve kterém nebude chybět stánek hokejových Ocelářů, připravujeme přednášku o včelařství s ochutnávkou medu, v 19 hodin vystoupí Blaf, následuje tombola či překvapení. Podrobnosti zájemci naleznou na našich webových stránkách či facebooku,“ doporučuje Sikora.

Kdo je Ellen Ruszová

Holčička se narodila o měsíc dříve, ale porod se obešel bez komplikací a vše se vyvíjelo správným směrem. Od třetího měsíce života ale začala být neklidná, plačtivá a hodně spavá. Když se jí nepřirozeně rychle začala zvětšovat hlavička, rodiče kvapem vyhledali lékařskou pomoc. Neurologem byly na mozku odhaleny útvary vyplněné hnisem. Den na to byla Ellen v kritickém stavu přijata na dětskou neurologii v ostravské fakultní nemocnici, kde strávila další čtyři měsíce.

Rozsáhlý absces mozku způsobil těžké tělesné a mentální postižení a těžkou formu epilepsie. V důsledku toho je součástí každodenního života Ellen a jejích rodičů neurorehabilitace, kdy každý týden dojíždí do Ostravy a jednou ročně pak absolvuje intenzivní 14denní pobyt. Neurorehabilitace, ač je pro Ellen velmi prospěšná, není hrazená zdravotní pojišťovnou a právě na tyto účely bude použit výtěžek z akce.

Další zprávy z regionu