Uhlí není! Zoufalí lidé neví, čím zatopí

Vztek a beznaděj. Takové pocity zažívají v těchto dnech lidé, kteří se jen marně snaží sehnat tuhá paliva na zimní topení. Uhelné sklady přitom hlásí vyprodáno a samy nevědí, zda jim nějaké uhlí či brikety ještě dorazí. Navíc se zima kvapem blíží.

Uhlí není, uhelné sklady zejí prázdnotou. Foto: tm

„Realita je dnes taková, že uhlí a produkty z něj prostě nejsou. Máme sepsaný pořadník na pěti A4 stranách a už dneska víme, že se na všechny nedostane. Vlastně se nedostane na většinu z nich,“ posteskl si Christian Walach z uhelných skladů v Bocanovicích.

Jak dále řekl, měl slíbeno, že k němu dorazí dvanáct kamionů z Německa, ale dojel pouze jeden. „Volají nám tady lidé z celého širokého okolí a už i ze Slovenska, všichni jsou zoufalí. Situace je totiž všude stejná,“ je přesvědčený Chistian Walach.

Jeho slova potvrdil i kolega v uhelných skladech v Hnojníku. „Čekáme na dodávku uhlí jako na smilování boží, ale nemáme a já ani nevím, zda nějaké dostaneme,“ řekl. Podle něj je nedostatek uhlí z části možná i proto, že mnozí lidé ho skupují ve velkém a na ostatní se pak nedostane. „Někteří třeba brali dvacet metráků a teď berou sto, do foroty, říkají. Já tedy, pokud nějaké budu mít, ho budu prodávat na příděl,“ dodal.

Zásoby? Zapomeňte!
Stejná situace panuje i v Třinci. Pracovnice uhelných skladů vysvětlila, že v současné době je v Německu odstávka, která bývá v tuto dobu každý rok. „Jenže dříve jsme si udělali zásoby a tuto dobu překlenuli. Teď ale nebylo z čeho zásoby dělat. Prostě uhlí nemáme a já už ani nepřijímám objednávky, když nemůžu garantovat, zda budeme mít zboží,“ pokrčila rameny. Sama si už připadá jako v telefonní ústředně. Lidé volají pořád, a to i ze Slovenska a z Polska.

„Kombinuji topení plynem, dřevem a uhlím. Ovšem ceny všeho letí nehorázně nahoru. Navíc u nás uhlí nejde sehnat,“ svěřila se Hutníku důchodkyně z Hrádku, která nakonec využila nedalekého Polska. „Koupila jsem si uhlí tam, vyšlo mě i levněji než u nás,“ dodala.
Z Polska, konkrétně z Jaworzynky, si nechávají dovést uhlí i mnozí občané Hrčavy. Aktuálně však musejí počítat s dlouhou čekací dobou a enormním nárůstem ceny.

Celý článek najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu