Uhři vezmou útokem Velkou šanci

Na jedinečnou historickou akci se o víkendu mohou těšit návštěvníci opevnění v Mostech u Jablunkova. Na pevnost střeženou císařskými vojsky zaútočí uherští povstalci.

Válečné manévry vojáků zahájí výstřel z děla. Foto: organizátoři

Námětem unikátní historické akce, která se uskuteční v sobotu 22. července, je událost z jara 1645, kdy uherští povstalci zaútočili na šanci a na den ji obsadili, než je vyhnali císařští vojáci. Tenkrát se jim podařilo ovládnout území dnešního Slovenska, ohrožovali taktéž hranici Slezska a Moravy, přes kterou se pokusili několikrát vpadnout do země.

Události z jara roku 1645 zahájí výstřel z děla v 10 hodin. „V pevnosti se sejde téměř stovka vojáků, která vytvoří císařskou jednotku a jednotku uherských povstalců. Poté předvedou, jak to mohlo vypadat, když se Uhři blížili k pevnosti. Ve 12 hodin příchozí zhlédnou ukázku napadení císařské hlídky a v 15.30 hodin útok Uhrů na pevnost,“ přiblížila ředitelka GOTICu Alena Kolčárková.

Mimoto se příchozí mohou těšit na ukázky života vojáků v obou vojenských táborech včetně různých humorných scének. Nebude chybět střelba z mušket i z děla a také vystoupení dobové kapely Ragojka.

Ke zhlédnutí bude rovněž bohatý interaktivní program pro děti navazující na historii vojenské pevnosti. Zatímco starší děti si budou moci vyzkoušet například lezení po speciálním dobovém žebříku, mladší se budou moci svézt na dobovém kolotoči.

„Zájemci si zkusí postavit španělského jezdce, budou soutěžit o drobné odměny a mohou se stát špióny Císařské dvorské výzvědné kanceláře,“ předeslala Alena Kolčárková s tím, že vstup na akci je volný.

Další zprávy z regionu