Úkol zní jasně: ochránit stáda před vlky

Chovatelé ovcí na Jablunkovsku se začínají šikovat. Mají proti sobě vlky, kteří útočí na jejich stáda. Ovšem tento predátor není jen tak obyčejným sokem – je v České republice chráněný a jeho usmrcení je trestným činem.

Besedy v Třinci se vedle chovatelů zúčastnili i někteří starostové. Foto: tm

Na druhou stranu, chovatelé začínají mít podporu některých obcí. Důkazem budiž pracovní schůzka chovatelů, myslivců a starostů obcí, na jejichž katastru vlci na stáda útočí. Místem setkání byla Bystřice. „Nejen já, ale i další starostové obdivujeme práci chovatelů – jak vrátili na pole a svahy Beskyd prvovýrobu,“ řekl bystřický starosta Roman Wróbel, který si cenil, že na setkání dorazili i dva poslanci – Pavla Golasowská a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka, jenž zároveň sám hospodaří.

Chovatelé se shodli, že nechtějí vlky vyhubit – ale chtějí mít chráněná svá stáda. „Vlk je plaché zvíře, tak nás to učili ve škole. Ti, kteří se pohybují kolem našich stád, ale plaší vůbec nejsou,“ pozastavoval se chovatel Igor Sikora. Vlci začali v regionu škody působit již v loňském roce. „Tehdy se pohybovali hlavně na Jablunkovsku. Letos se přesunuli blíže a útočí hlavně v Nýdku, Hrádku, Vendryni, Líštné. Nejhorší na celé situaci je, že vlci se vůbec nechovají standardně. Pohybují se a loví normálně ve dne a většinou se lidí prakticky nebojí. Čím dál nabýváme přesvědčení, že tato zvířata byla odchovaná v zajetí a nelegálně vypuštěná, o čemž se hovoří i na jiných místech republiky,“ řekl chovatel a starosta Honebního společenstva Loučka-Bystřice Jan Spratek.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu