Unikátní střecha kina Kosmos se dočká opravy

Náročná rekonstrukce čeká třinecké kino Kosmos. Atraktivní budově už totiž dosluhuje střecha a je třeba ji vyměnit za novou. V letošním roce tak milovníci filmů budou muset na čas pěkné zážitky v kinematografu oželet.

Kino Kosmos v neděli slaví a pořádá den otevřených dveří. Foto: mr

Při vydatném dešti si návštěvníci kina možná všimli, že pracovníci kina zachycují prosakující kapky do kyblíků. V tak špatném stavu se totiž tamní střecha nachází. „Trvá už to několik let a je jasné, že rekonstrukci potřebuje jako sůl,“ přitakala ředitelka kina Regina Szpyrcová.

Nyní s napětím očekává, jak dopadla revize střechy a co všechno se bude muset opravit. „Střecha je přitom náročná na údržbu. Pravidelně ji čistíme, na podzim sundáváme spadlé listí. Jsou tam takové vnitřní okapy, které, kdyby se ucpaly, bylo by zle. Máme s tím hodně starostí,“ pokračovala ředitelka. Doufá, že příští rok na rekonstrukci dojde a že omezí provoz kina co nejméně.

Vedoucí investic třineckého magistrátu Alexandra Lipowská prozradila, že město už v lednu vyhlásí výběrové řízení na zhotovitele. „Budeme muset vyměnit celou střechu včetně nosné konstrukce. Ta ocelová lana, která ji drží, jsou ve špatném technickém stavu, takže budeme dělat vlastně celou novou střechu i se zateplením,“ vysvětlila.

V tuto chvíli ještě není jasné, kdy přesně práce začnou a jak moc dlouho se kvůli nim vypnou promítačky. „Každopádně to bude velice náročné. Budeme muset totiž dbát na to, abychom neponičili vnitřní vybavení kina a interiéry,“ upozornila Lipowská. Celá akce by měla město vyjít přibližně na deset milionů korun. Přesnou částku budou znát po výběrovém řízení.

Další zprávy z regionu