Univerzitní areál vyroste i díky stavařům z Třince

V Ostravě vyroste nový univerzitní kampus za více než miliardu korun. Na stavbě se bude výrazně podílet i firma z Třince. Studentům a veřejnosti by mohl sloužit už za dva roky.

Budoucí fakulta sportu má zajímavý design. Foto: vizuál

Centrum Ostravy se změní a výraznou roli v tom sehrají Beskydská stavební z Třince a ostravský závod Imos Brno. Na nábřeží řeky Ostravice na Černé louce postaví dvě nové budovy a velkých změn se dočká i samotné nábřeží. „Celý projekt je dalším významným milníkem v historii univerzity i města. Zkvalitní zázemí pro uměleckou činnost, sportovní aktivity i kinantropologický výzkum. Stavby budou stát na území, které bylo dlouhou dobu v neutěšeném stavu, ačkoli se nacházelo přímo v centru Ostravy,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

V této budově budou lidé studovat umění. Foto: vizuál

Stavba dvou nových univerzitních budov bude financována z projektu Evropské unie. „Investiční akce, kterou mnozí považovali před třemi lety za utopii, jde do realizace,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura. Město podpořilo projekt nejen finančně, ale hlavně darováním a přípravou stavebních pozemků a také výstavbou podzemního parkoviště, které bude součástí areálu. „Bonusem bude kultivace dnes zanedbané lokality, která je součástí širšího centra města. Vznikne zde kvalitní architektura a veřejný prostor, na které my navážeme úpravou území podél Ostravice. Vytvoří se tak zcela nový příjemný kus města,“ dodal.

Výrazně se promění i nábřeží řeky Ostravice. Foto: vizuál

Představení projektu a vysoutěženého zhotovitele se na místě budoucí stavby konalo v polovině ledna. „Jsou před námi dva náročné, ale velmi zajímavé roky a my doufáme, že výsledek naší společné práce naplní očekávání nejen autorů projektu, ale zejména očekávání pedagogů a studentů univerzity. Osobně se těším na konečnou podobu ztvárnění betonové a předsazené trubkové fasády Fakulty umění,“ podotkl předseda dozorčí rady Beskydské stavební Daniel Pieszka. Doplnil, že je to výjimečná situace, kdy se ryze české firmě podařilo uspět v soutěži na tak významnou a prestižní zakázku. Pro Beskydskou stavební je to největší zakázka v její historii.

Další zprávy z regionu