Úpravy břehů Líštnice spolykaly miliony

Velká voda při povodních ohrožuje majetky a někdy i životy lidí. Třinec se proto už v roce 2018 pustil do stabilizace břehového svahu Líštnice podél hlavní komunikace v Dolní Líštné. Nyní jsou práce hotové a pozornost města se upne na Olši.

Opravené břehy Líštnice zaručují bezpečnost při větší vodě. Foto: město

„Musí se do této rekonstrukce investovat spousta peněz, ale je to nutné, abychom předešli ještě větším komplikacím,“ upozornila primátorka Třince Věra Palkovská. Připomenula, že voda v těchto místech podemílala břeh a hrozilo nebezpečí jeho sesutí a stržení části přilehlé cesty, která je páteřní příjezdovou komunikací do Líštné, kudy jezdí i linka MHD.

Na konci března se finální úpravy v podobě opravy asfaltového povrchu dočkala místní komunikace. Investiční akce, zaměřená na zajištění břehových svahů vodního toku Líštnice, je tímto u konce. Město zde dokončilo výstavbu dvou nových opěrných zdí, která začala v srpnu loňského roku. Investiční náklady na zajištění obou svahů v souhrnné délce 125 metrů činily více než 12 milionů korun.

V letošním roce budou práce na vodních tocích pokračovat, tentokrát se přesunou na úsek dlouhý 100 metrů na břehu řeky Olše. Půjde o části místní komunikace č. 66 v Lyžbicích u čísla popisného 2 v délce 45 metrů a u čísla popisného 225 v délce 55 metrů. Zde jsou na několika místech svahy v havarijním stavu a eroze ohrožuje přilehlé komunikace. Zajištění svahových břehů by mělo začít v červnu letošního roku a skončit v průběhu září tohoto roku. Celkové náklady představují cca 12,5 milionu korun.

„Když všechny tyto investiční akce posčítáme, do roku 2023 dáme do zpevnění a stabilizování břehových svahů přes 50 milionů korun,“ dodala primátorka.

Další zprávy z regionu