„Usmějte se, prosím.“ Na úřadech i dvakrát

Vyřídit během jediné návštěvy úřadu hned dvě věci najednou? Proč ne! Zní to logicky, a navíc v době on-line propojení téměř celého světa by to mělo být otázkou chvilky. Ovšem i tak se v naplánovaném scénáři může objevit zádrhel.

Ještě vyfotit a žádost o nový doklad bude kompletní. Foto: fm

Žena z Jablunkovska (její jméno redakce zná) se nedávno vydala na jablunkovský městský úřad s cílem vyřídit si nový občanský průkaz a k tomu „při jednom vrzu“ hned i řidičák.

Začala občankou, což obnášelo vyplnění potřebných formalit a nezbytné fotografování. Hotovo a jde se na řidičák. A zde přišel ze strany ženy určitý údiv, protože po ní chtěli, aby se nechala vyfotografovat. „Teď jsem se fotila vedle, klidně si fotku můžete stáhnout,“ pravila úřednici. Ovšem nepochodila, fotku si dotyčná úřednice stáhnout nemohla a žena se chystala na fotografování podruhé.

A přišel další zádrhel, byť drobný. „Kde máte zrcadlo, abych se mohla upravit? Při foceni na občanku ho měli v kanceláři,“ tázala se žena, která ho nikde v místnosti neviděla. Neviselo tam. V dané chvíli se nabízely dvě možnosti, buď využít veřejného WC, nebo úřednice ženě podrží „přenosné“ zrcadlo. Žena si nakonec zvolila druhou variantu a následně si vyřídila vše potřebné k novému řidičskému průkazu.

Zřejmě se málokomu podaří, aby najednou vyřizoval občanský a řidičský průkaz, přesto se nad příběhem ženy zastavme. Pojďme prvně k fotografování, kdy se přímo nabízí otázka, proč tomu tak v dnešní digitální době je.

Proč se žena musela fotografovat dvakrát? Občanky totiž spadají pod ministerstvo vnitra a řidičské průkazy pod ministerstvo dopravy. Z vyjádření jablunkovského odboru dopravy vyplývá, že při podání žádosti o nový řidičský průkaz může vybírat fotky ze čtyř registrů (pokud tam ta fotka ovšem je k dispozici), a to z Centrálního registru řidičů, z Registru cizinecké policie, z Registru cestovních pasů a z Registru občanských průkazů. Ovšem pokud se někdo v daný den vyfotí například na občanských průkazech, tak fotka se v systému objeví přibližně do tří dnů, zkrátka až je požadavek zpracován v Praze. Jednoduše řečeno, systém občanských průkazů není on-line se systémem řidičských průkazů.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu