Úspěch. Gastroodpadu přibývá

Potřetí sváželi popeláři z Třince gastroodpad z nových popelnic. Ten převáží do bioplynové stanice v Horní Suché. Dovezli tam 1 640 kilogramů kuchyňského odpadu, to je o 320 kilogramů víc než při prvním svozu před dvěma týdny.

Odpady z kuchyně by se na skládku dostávat vůbec neměly. Foto: mr

„Až na malé výjimky v nádobách nebylo nic, co by tam nepatřilo. Musím občany Třince pochválit, že změnu přijali a poctivě třídí,“ uvedl jednatel firmy Smolo Tomáš Ondraszek.

Že mají Třinečtí o novinku zájem je zřejmé z dotazů, které do firmy chodí. Zajímají se, zda nádob bude více, zda do nich mohou vkládat kosti, zbytky polévek, kompoty, papírové ubrousky. Jak často se budou vyprazdňovat, zda nebudou v létě zapáchat a jak jsou zajištěny před bezdomovci a zvířaty.

Nový typ popelnic má utěsněné víko zabraňující šíření pachu. Obsah nádob se sváží pravidelně každé úterý do bioplynové stanice, kde se z něj v průběhu čtvrt roku vyrobí biometan. Svoz gastroodpadu je zaveden v městských částech a na sídlištích, z okrajových částí venkovského typu se dál sváží zelený bioodpad do kompostárny.

Další zprávy z regionu