Úspěšnému pěstiteli vyrostl banánovník i na provoze

Radima Landeckého, předáka zámečnické dílny v Mechanických dílnách Strojíren a staveb Třinec, to i přes jeho technické vzdělání táhne od mala k přírodě. Ve volném čase pěstuje zeleninu, má vymazlenou skalku a dokonce i záhon s mrazuvzdornými kaktusy. O tom, že má pěstitelský talent, svědčí i vzrostlý banánovník, který vypěstoval v Mechanických dílnách.

Předák zámečnické dílny má k rostlinám blízko, a to i v práci. Foto: mc

„Banánovníky mám u svého domu v závětří. Když jsem na podzim dostal novou odnož, řekl jsem si, že je na venkovní výsadbu pozdě, a vzal jsem rostlinku do práce. Když jsem viděl, jak se tu banánovníku daří, už jsem ho tady ponechal,“ řekl Radim Landecki.

Banánovník nevyžaduje zvláštní péči, důležité je však pro něj rozptýlené světlo a pravidelná zálivka. Dle pěstitele Landeckého je třeba dbát na to, aby vody nebylo příliš. Rostlinu je třeba občas i pohnojit a v případě nutnosti přesadit.

Zahrádkářská sezona je pomalu u konce, proto má Radim Landecki ve volných chvílích co dělat. Zahradu je třeba připravit na mrazivé počasí. „Aktuálně pracuji na krytí venkovního záhonu s kaktusy. Je sice ohraničený dřevem, ale před zimou jej zakryji tak, aby substrát stihl vyschnout před poklesem teplot. Opuncie a echinocereusy pak vydrží i velké mrazy,“ přiblížil Radim Landecki, který je nejen vášnivým pěstitelem, ale i ochráncem přírody, především ptactva.

„Před zimou vyvěšuji krmítka a vyrábím i budky. Loni mou zahradu a sousední les navštívilo méně ptactva, zkrmil jsem 40 kilogramů slunečnice. Dříve to bylo až dvakrát tolik, takže jsem zvědav, jak to bude vypadat letos. Mnohým lidem je to jedno, ale o přírodu je třeba pečovat, nikdo jiný to za nás neudělá,“ dodal.

Další zprávy z regionu