Uzavřená hranice, rozdělené dvojměstí. Zvláštní pocit, shodují se Mańka s Folwarczným

Na neurčitou dobu uzavřená státní hranice vyburcovala některé občany dvojměstí k tomu, aby si prostřednictvím bannerů se vzkazy navzájem vyměnili své sympatie.

Těšíňanům se po sobě stýská. Archiv SM

Z důvodu přísných bezpečnostních opatření smějí překročit česko – polskou hranici pouze pendleři. Ostatním je to zapovězeno.

Občané Českého Těšína a polského Cieszyna, z nichž mnozí přecházeli přes hranici pravidelně, se tak nyní setkali s něčím, na co léta nebyli zvyklí.

„Každý rozumný člověk si je vědom nebezpečí, které by sebou otevřené hranice nesly. Bylo to nezbytné opatření. Vnímáme to spíše jako zvláštní, až smutnou skutečnost. To, co bylo dříve na běžném pořádku, dnes není možné,“ řekl Třineckému hutníku Dominik Folwarczný z Českého Těšína.

V pátek se v Cieszyně poblíž hraničního přechodu objevily bannery s nápisem: Tęsknię za tobą, Czechu. Stýská se mi po tobě, Čechu.

Autory vzkazu, který vyvolal velkou reakci a mnohé chytil za srdce, byli Stefan Mańka a Magda Szadkowska. „Jsme v podstatě jedno město, jenže teď musíme žít odděleně. Je to takový zvláštní pocit, cítím se takový omezený. Přátelé z české strany města mi schází,“ přiznal Mańka.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat: Den poté na české straně visely transparenty se srdíčky, na kterých stálo: I ja za Tobą, Polaku. I mně po Tobě, Poláku. Bannery zhotovil Dominik Folwarczný ve spolupráci s Lucii Lendlovou a Jakubem Kaletou.

„Seznámili jsme se s autory bannerů na polské straně, kteří viděli naši odpověď. Případné pokračování není vyloučeno,“ prozradil Folwarczný, jenž studuje polštinu na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Je jedním z mnoha Těšíňanů, kdo má přátelé i v polské části dvojměstí. „Cieszyn navštěvuji prakticky každý víkend. Teď ta možnost na nějakou dobu skončila. Sám jsem zvědav, jak se bude současná situace u nás i v Polsku vyvíjet,“ dodal Folwarczný.

Stefan Mańka pracuje v Českém Těšíně. „S ohledem na aktuální situaci jsem začal pracovat z domu. Těsně před uzavřením hranice jsme se spolupracovníky prokonzultovali pracovní harmonogram, dali si kávu a rozloučili se s nadějí, že to nebude na dlouho. Zatím to vypadá tak, že to bude trvat delší dobu, což bohužel přispěje k omezení česko-polských iniciativ a projektů,“ řekl s obavou Mańka a dodal: „Rozhodnutí uzavřít hranice na přechodnou dobu však bylo za stávající situace jediným správným východiskem.“

Další zprávy z regionu