Územní plán jde do finále

Velké vášně a nespokojenost budil ještě před nedávnem rodící se územní plán na Hrčavě. Nové vedení obce se pokusilo občanům vyjít vstříc. Proces je nyní téměř u konce.

Ilustrační foto: mr

Když se v listopadu roku 2022 konalo neformální setkání občanů s projektantkou a vedením Hrčavy o územním plánu, vyvolalo vlnu nevole. Občané nevěřícně kroutili hlavou, že se jejich dřívější připomínky do dokumentu nedostaly.

Rozladěná byla i ředitelka Charity Jablunkov Lucie Szotkowská. Na schůzce se totiž dozvěděla, že pozemek Charity, na kterém má zájem v budoucnu postavit sociální zařízení pro seniory, není stavební, čímž ztrácí na hodnotě. A tedy, že jej Charita zakoupila zbytečně.

Na posledním zasedání zastupitelů Hrčavy však starosta Petr Gořalka podotkl, že se nakonec řada připomínek občanů do územního plánu vešla. „Nyní už máme územní plán téměř hotový. Musí se jen zakreslit digitálně. V létě se k němu bude konat ještě jedno veřejné sezení a pak už půjde do zastupitelstva. Počítám, že to bude letos na podzim. Zda pro něj zastupitelé zvednou ruku, či nikoliv, v tuto chvíli samozřejmě netuším,“ vysvětlil postup starosta.

Pokračoval, že legitimní požadavky se do územního plánu podařilo většinou zapracovat. „Nebylo to snadné. S některými občany jsem dokonce jezdil na kraj, kde jsem se snažil jim pomoct. Nakonec mě až překvapilo, jak moc vstřícní tam jsou,“ poukázal Petr Gořalka.

Uvedl, že mnozí lidé měli nereálné představy a požadavky, které byly v rozporu se současnými zákony. Například ale jablunkovské Charitě se podařilo vyjít vstříc a zakoupený pozemek je opět stavební. „Domluvili jsme se. Potřebujeme totiž rozšířit náš hřbitov, takže nám prodají kousek svého pozemku. Díky tomu budeme moct postavit i parkoviště u kostela, které nám zde opravdu moc chybí,“ dodal starosta.

Další zprávy z regionu