V Bukovci uvažují, jak zachránit roubenky

Zachránit poslední roubenky v Bukovci a oživit odkaz místní rodačky Anny Chybidziurové je záměrem projektu, který vedení obce představila režisérka Iva Tereza Grosskopfová. Vedení Bukovce hledá možnosti, jak její iniciativu podpořit.

Dvě roubenky se nacházejí v centru obce. Foto: ba

Cílem projektu, jehož odborným garantem je folklorista profesor Karol Daniel Kadłubiec, je zachovat dílo našich předků, a sice jedinečné roubenky se zdobenými štíty.

„Z etnografického, architektonického i historického hlediska mají nevyčíslitelnou hodnotu. Jsou vzpomínkou na život horalů v této oblasti a představují výjimečnou památku původní podoby Bukovce,“ sdělila Iva Tereza Grosskopfová, spolupracující s vydavatelkou Irenou Cichou. Jejím dalším záměrem je zřídit v historických objektech Centrum Anny Chybidziurové, známé lidové vyprávěčky, která žila v Bukovci.

Se svými plány Grosskopfová seznámila vedení obce i členy zastupitelstva. Třebaže se její záměr setkal s kladným ohlasem a zastupitelé se shodli, že by rozhodně stálo za to tuto iniciativu podpořit, co se týče proveditelnosti projektu, byli spíše skeptičtí. I kvůli tomu, že oba objekty jsou už ve špatném stavu.

„Projekt je to krásný. Nemůžeme však podpořit pouze majitele dvou roubenek, museli bychom finančně podpořit vlastníky všech objektů tohoto typu nacházejících se na katastru naší obce, abychom měřili všem stejně,“ vysvětlila starostka Bukovce Monika Czepczorová.

Další zprávy z regionu