V Goticu vystavují dva umělci

Slavnostní vernisáž ve spíše komorním duchu otevřela dvě výstavy v Gorolském turistickém informačním centru (Gotic) v Mostech u Jablunkova. Valašské roubenky na dlani a Beskydský folklor zde budou k vidění do 10. července.

V Goticu probíhají současně dvě výstavy. Foto: ba

Fotograf Marcel Kunz, který první snímek pořídil ve svých 12 letech, je autorem výstavy s názvem Beskydský folklor. Dlouholetý spolupracovník Třineckého hutníku a člen třineckého fotoklubu v Dřevěnce vystavil snímky z nejvýznamnějších společenských, kulturních a sportovních akcí konajících se v našem regionu.

„Námětem výstavy je beskydský folklór, ale k němu se váže veškeré dění. Extrémní běžecký závod MajDay u nás už zdomácněl, nemůže chybět třinecký hokej, Slezské dny či Gorolski Święto,“ vylíčil Kunz. Výpočetní technik, který dříve pracoval v Třineckých železárnách jako programátor, se dnes věnuje již jen kamerování a fotografování. Další jeho snímky v Dřevěnce zachycují dožínky v Oldřichovicích či hospodský folklór.

Unikátní modely dřevěnic, roubenek a dřevěných kostelů z různých koutů republiky jsou dílem olomouckého rodáka Bohdana Gallata, jenž se dlouhá léta zajímá o historii, lidové stavitelství a práci se dřevem. Modely zhotovuje podle fotografií, nákresů, plánů a projektových dokumentací v poměru 1:30. Jedná se o titěrnou a časově náročnou práci.

„Každý model je kopií reálné stavby, snažím se zachovávat základní prvky roubených chalup. Většina z nich se nachází ve skanzenu v Rožnově, v místním dřevěném městečku jsem hledal inspiraci. Jeden z modelů je rozestavěný, aby si návštěvník mohl udělat obrázek, jak vzniká,“ poukázal Gallat.

Umělec, jenž vytváří modely roubenek už přes 25 let, prozradil, že jeden ze třinácti exponátů, které jsou v Goticu k vidění, se vymyká ostatním. „Jedná se o žudr čili předsíň, která kdysi stávala u zemědělských usedlostí na Hané. Pochází z Příkazů na Olomoucku, kde se z 32 žudrů dochovaly pouze dva,“ zakončil Gallat.

Další zprávy z regionu