V Hrádku řeší studie míst pro výstavbu

Čtyři územní studie Hrádku, jejichž cílem je skloubit všechny budoucí komunikace a plochy veřejného prostranství, jsou zaváděny do praxe. Způsobil to stávající stavební boom.

Ilustrační foto: tm

„Řešíme čtyři takové plochy, kde je územní studie. U jedné máme komplikace s točnou, jednu ještě není potřeba řešit, třetí je hotová a do čtvrté jsme se pustili ve druhé polovině srpna,“ řekl starosta Hrádku Robert Borski, podle kterého obec z toho důvodu zorganizovala besedu se zainteresovanými občany.

„Setkání proběhlo celkem v klidu. My nechceme lidi stresovat, ale pokud to jde, chceme se domluvit, vysvětlit argumenty. Oni hlavně musí najít společnou řeč mezi sebou, pokud nenajdou, nemůže na daném území stavět nikdo,“ pokračoval.

Podle něj se tyto studie řeší u stavebních pozemků, které jsou celkově větší než dva hektary. „Nyní se konkrétně bavíme o lokalitě Bařiny, která se nachází nad hřištěm TJ. Jeden občan se tam rozhodl prodat pozemky ke stavbám, ale stavební úřad mu nedal povolení k rozdělení pozemku kvůli obslužnosti. A my řešíme, jak to udělat, aby všichni byli spokojeni,“ vysvětlil Borski, podle něhož se v těchto případech probírá hlavně cesta.

„A zde je kámen úrazu – jeden chce průjezdnou lokalitu, druhý naopak ne. Každý má svůj zájem, řešení akceptovatelné všemi zainteresovanými je někdy oříšek. Studie řeší i plochy veřejného prostranství, což je území, které musí zůstat zelené,“ přiblížil starosta.

I když budoucí cesta bude široká pouze tři metry, šířka pásu, který nelze oplotit, musí být osm metrů. Pouze v případě jednosměrné silnice stačí šest metrů. „Je to tak ze zákona, hlavně kvůli vedení sítí,“ dodal pro upřesnění hrádecký starosta.

První muž Hrádku věří, že při uvádění územní studie do praxe, dojde po vysvětlení všech plusů a minusů ke shodě a lidé se dokáží domluvit.

Další zprávy z regionu