V hutnickém městě vyčistili hnízdní budky

Více než dvě desítky hnízdních budek nacházejících se na území města Třince letos vyčistili pracovníci třineckého magistrátu.

V Třinci vyčistili hnízdní budky. Ilustrační foto: ba

Nejvhodnější doba k čištění hnízda je podle odborníků podzim a zima. K čištění není zapotřebí žádné speciální nářadí, postačí malá motyčka, kladívko, hřebíky a kleště. Do pravidelné údržby hnízdních budek vyvěšených v roce 2019 v Třinci se zapojili pracovníci odboru životního prostředí a zemědělství.

„Naštěstí byly nepoškozené, a tudíž plně funkční. Zjistili jsme, že dvacet vyvěšených budek bylo obsazeno, dvě obsazeny nebyly a další dvě budky chyběly. Jedna byla zničená a další bylo nutné kvůli kácení stromu přemístit jinam,“ informovala vedoucí oddělení ekologie a krajiny z odboru životního prostředí a zemědělství třineckého magistrátu Gabriela Fojciková.

Jak dále Fojciková poukázala, čištění hnízdních budek, které se podle velikosti vletového otvoru dělí na tři druhy, je pro ptáky velice prospěšné a zvyšuje pravděpodobnost obydlení v následujícím roce. Pokud je hnízdo špinavé a neudržované, pro ptáky ztrácí atraktivitu a ti je tím pádem nemusejí osídlit.

„Kromě slámy, větviček, peří či chlupů použitých jako stavební materiál se v ptačí budce kupí také zbytky trusu a nestrávené zbytky potravy. Přestože většina ptáků je čistotných a hnízdo v budce průběžně uklízí, nedokážou je vyčistit úplně,“ nastínila Fojciková. „Budka se pak může stát prostředím, kde se množí a přežívají ptačí paraziti či zárodky různých nemocí, které můžou následně velmi oslabit mláďata vylíhlé v dalším roce,“ vysvětlila Fojciková.

Z bezpečnostních důvodů postupně mizí z městského prostoru staré doupné stromy s přirozenými dutinami a s hnilobou. Pro ptáky jsou ideální k vytesání dutiny pro hnízdění nebo pro hledání potravy – dřevokazného hmyzu.

„Hnízdní budky tak nahradí omezené možnosti hnízdění dutinových ptáků v městském prostředí“ uzavřela Fojciková s tím, že čištění budek je financováno z Fondu životního prostření statutárního města Třinec.

Další zprávy z regionu