V Návsí postaví každý rok umělé kluziště

Umělá plocha na bruslení má být ještě v březnu možností dalšího sportovního vyžití v Návsí. Své místo najde do konce dubna na hřišti u polské základní školy vedle kostela. Od následujících zim bude vždy k dispozici po několik měsíců.

Ilustrační foto: tm

Svou roli u zrodu této myšlenky hrálo hlavně počasí. Zimy, když pomineme tu letošní, už prostě nejsou takové, jaké bývaly. Teploty hluboce pod nulou, aby zamrzly rybníky či řeka Olše, jsou stále vzácnější.

„Začali jsme uvažovat o tom, že bychom lidem dali možnost bruslit, aniž by teploty musely klesnout hluboko pod bod mrazu,“ nastínila starostka Návsí Lenka Husarová a dodala, že v úvahu přišla alternativa ledové plochy – umělého kluziště. „Poskládáme jej vždy z menších dílů, nechybí ani mantinely. Nevyužijeme však celou plochu hřiště, ale jen část, aby byl prostor i kolem kluziště,“ dodala starostka a upřesnila, že se při tomto sportu používají běžné brusle jako na normálním ledu. Když zima skončí, vše se opět složí a bude připraveno na další sezonu. Pro stavbu mají v obci ideální místo v podobě hřiště u polské základní školy.

„Výhodou je, že jsou zde k dispozici i sociální zařízení. Nechybí ani zastřešený prostor, čímž se lidé mohou schovat před nepřízní počasí,“ řekla Husarová.

V obci původně uvažovali, že by kluziště sloužilo již před vánočními svátky, ale vše muselo proběhnout dle platné legislativy – pořizovací částka je 2,2 milionu korun bez DPH. „Vypsali jsme výběrové řízení a teprve poté jsme se mohli s vítěznou firmou pustit do samotné realizace,“ vysvětlila starostka. Podle ní další odklad nastal kvůli odvolání neúspěšné firmy proti výsledkům výběrového řízení.

Nyní již stavbě kluziště nic nebrání. Napoprvé plochu poskládá dodavatel, pak už bude vše v rukou obce. „Provoz a údržbu pokryjeme vlastními silami,“ prozradila Husarová, podle které v obci zvažovali i pronájem této plochy, což by se s výhledem na další roky prodražilo. Navíc kluziště je už majetkem obce.

Obec zároveň proti původním plánům i ušetřila, protože vysoutěžená částka je o 350 tisíc korun nižší. Proto v Návsí zvažují i zřízení půjčovny bruslí. „Kluzištěm jsme našli i zimní využití pro zmíněný areál, který bude v provozu téměř neustále,“ uzavřela starostka. Když bude příští zimy mrznout, kluziště, které je poskládáno z dílů jako puzzle, se zaleje vodou a bude ledovou plochou.

Další zprávy z regionu