V obchodě je těsno, místní chtějí větší

Lidé v Komorní Lhotce si stěžují, že prodejna potravin a doplňkového sortimentu je pro obec s patnácti sty obyvateli a dalšími stovkami chatařů, chalupářů a turistů nedostatečná. Vedení obce mapuje možnosti, jak dostat do Komorní Lhotky investora, který by postavil větší obchod.

Ilustrační foto: tm

„Stížností přibývá. Když v prodejně nakupuje více lidí, nejde se tam hnout. Uvažujeme o možnosti oslovení některého z větších řetězců, zda by na pozemku, který máme k dispozici poblíž obecního úřadu, nechtěl postavit obchod s prodejní plochou čtyři sta, pět set metrů čtverečních,“ uvedl starosta Komorní Lhotky Ivo Sztefek.

Myšlenku prodat pozemek investorovi k výstavbě větší prodejny nakousl už v červenci na zasedání zastupitelů místostarosta Jaroslav Szromek. „Byl jsem v sobotu nakupovat a nešlo tam projít. Několik lidí mi vyčetlo, že s tím obec nic nedělá. Tak jsem nad tím přemýšlel a navrhuji nabídnout část pozemku za unimobuňkami k prodeji některému řetězci za účelem vybudování širokosortimentní maloobchodní prodejny,“ předeslal místostarosta. „Věřím, že zájemce by se našel, a lidé si větší obchod zaslouží. Stěhuje se k nám hodně nových obyvatel, v létě přijíždí spousta turistů,“ poukázal. Doplnil, že obec by se postarala o stavbu parkoviště, na což lze získat dotaci.

Komorní Lhotka má přibližně 1 500 obyvatel. Na jejím katastru je také přes 400 chat a chalup, z nichž asi čtvrtina je už obydlena téměř trvale, další ožívají hlavně v letní sezoně, počet lidí v obci tak přechodně narůstá o vyšší stovky.

Někteří zastupitelé namítli, že ne všichni místní si přejí mít v obci supermarket. „Myslím si, že 80 procent lidí nový obchod bude chtít,“ odhadl zastupitel Stanislav Čmiel, když z pléna vzešel návrh zeptat se na to občanů.

Aktuálně v Komorní Lhotce běží dotazníkové šetření, v němž lidé mají možnost vyjádřit se, jak se jim v obci žije, co jim ve vesnici chybí, jaké by podle nich měly být rozvojové priority obce atd. Výsledky mají být jedním z podkladů při přípravě strategického plánu rozvoje Komorní Lhotky na léta 2023–2033. Vedení obce očekává, že šetření také napoví, zda lidé v malebné podhorské vesnici novou, větší prodejnu chtějí, či nikoli.

„Ve fázi počátečních úvah je záměr obce postavit ve stejné lokalitě, kde by vyrostla prodejna, dům služeb s prostory pro zubaře, lékaře, kadeřnictví apod.,“ nastínil starosta Ivo Sztefek zvažované možnosti. Zdůraznil, že vše je ale otázkou několika let. „Je s tím spojena složitá mašinerie, je to běh na dlouhou trať,“ dodal.

Další zprávy z regionu