V opuštěné budově probíhal feťácký mejdan

Ukradené auto, prázdný stan i zdemolované prostory opuštěné budovy. Pravidelný dohled strážníků a sociálních pracovnic se tentokrát obešel bez kontaktu s bezdomovci.

Monitoring lidí bez přístřeší v Českém Těšíně. Foto: tm

Do terénu vyrážejí pracovnice sociálního odboru českotěšínské radnice jednou za měsíc společně s městskou policií. Jejich úkolem je monitorovat výskyt lidí bez domova ve městě. Na konci února se k akci přidal i Třinecký hutník.

„Chodíme na předem vytipovaná místa, ale reagujeme i na podněty občanů,“ nastínila vedoucí sociálního odboru Jana Rodáková. A tak tomu bylo i dnes. Podle majitele jedné z firem v areálu Českých drah u vlakového nádraží vnikli do opuštěné budovy nějací lidé.

Feťácké doupě
Když přicházíme k budově, z dálky vidíme rozbitá okna v prvním patře a vlající žaluzie. Na stěně u hromosvodu je patrné, že po něm někdo šel. Hlavní dveře ale byly zajištěné na dva řetězy a zamknuté.

Dozvídáme se, že pronajatou budovu má majitel firmy v plánu využívat. V současné době je opuštěná. Městští strážníci si nechali odemknout hlavní vchod a šli dovnitř.

„Pojďte za námi,“ pokynul nám ředitel městských strážníků Martin Látka. Všude jsme viděli barevné fleky a rozházené papíry. Byly z tiskárny, kterou nezvaní „nájemníci“ rozbili a barvou tonerů zaneřádili, co se dalo. „Feťácké doupě,“ konstatoval Látka. Nikde nebyla ani noha, ale stopy po vandalismu všude. Zamčené dveře byly prokopnuté, aby se dotyční dostali do všech místností. Některé sloužily jako ložnice – provizorní ležení z molitanu, pohozené oblečení, papírky od jídla, PET lahve a zbytky snad nějakých kompotů.

„Hlavně na nic nesahejte, kvůli hygieně,“ upozornil mě městský strážník. „Vše nahlásíme toxitýmu v Karviné a rovněž státní policii,“ naznačil další postup Látka.

Kempování u Ropičanky
Jedeme na další místo, tentokrát k řece Ropičance na samém okraji Českého Těšína. Mají tam stanovat lidé bez přístřeší. Poslední desítky metrů musíme pěšky. Již z dálky vidíme místo, kde někdo tábořil. Ovšem stan je zbořený a vypadá, že ho pár dnů nikdo nepoužíval. Strážníka zaujaly obrysy rýsující se pod strženým stanem. „Snad v něm není nikdo mrtvý,“ pověděl.

Nebyl. Ani u sousedního ohniště nic nenasvědčovalo tomu, že by zde v posledních dnech či hodinách někdo pobýval. Dotyční či skupina mohli změnit místo. „Vše si ale zapisujeme, abychom měli přehled. Nejen lokality, které jsme navštívili, ale i kolik klientů jsme oslovili, zda jsou noví nebo třeba i z jiných míst. Výjimkou nejsou Poláci, ale ani Pražáci,“ vysvětlila Rodáková.

Osiřelé auto
Dnešní monitoring se blíží ke konci. Ještě míříme do Střelniční ulice, kde strážníci už před několika dny objevili zaparkované auto s polskou registrační značkou, ale nezamčené. I v něm se občas někdo schová. „Dnes by si ho ale měl majitel vzít zpět do Polska. Právě přes polské kolegy jsme zjistili, že auto někdo ukradl a majitel neměl vůbec tušení, že je u nás,“ vysvětlil Látka.

Kromě tohoto mapování absolvují ještě dvě terénní pracovnice sociálního odboru individuální monitoringy. Chodí mezi lidi bez přístřeší. „Je důležité, aby nám důvěřovali a my jim mohli v případě zájmu pomoci. Nikoho do něčeho nenutíme,“ uzavřela Rodáková.

Další zprávy z regionu