V pytlech skončily hlavně plastové odpadky

Plastové lahve, kelímky a igelit. Především na tyto odpadky narazili pracovníci odboru Majetek a životní prostředí, kteří se spolu s žáky Střední odborné školy Třineckých železáren vydali na jarní úklid areálu fabriky.

Žáci uklízeli v meandru řeky Olše. Foto: mc

Akce se koná každoročně u příležitosti Mezinárodního dne Země. Ve čtvrtek 7. dubna do terénu zamířily dvě skupiny, jedna uklízela meandr řeky Olše, druhá úsek podél komunikace vedoucí k víceúčelové ekologické ploše.

„Lokality střídáme, v minulosti jsme uklízeli u koksovny anebo pod nadjezdem. Tam jsme to už ale letos vyčistili. Před zahájením jeho rekonstrukce jsme odvezli 1,26 tuny odpadu,“ přiblížila Dana Maroszová z odboru Majetek a životní prostředí TŽ.

Během čtvrtečního úklidu se účastníkům celkem podařilo naplnit zhruba 15 pytlů, které poputují do velkoobjemového odpadu.

Úklid přírody není pro žáky SOŠ TŽ novinkou, někteří z nich se akce zúčastnili po několikáté. Byť tvrdili, že se práce nebojí, přiznali, že sbírání odpadků v mnohdy zarostlém terénu není úplně jednoduché. Mezi odpady, u kterých převažovaly plasty, našli i třeba staré boty, brýle či kusy hadice.

„Odpadky často přivane vítr, těžké velké věci, jako staré lednice či gauče, již naštěstí v přírodě nenacházíme. Když jsme s akcí před lety začínali, odpadu bylo více,“ uzavírá Dana Maroszová.

Areál hutě pracovníci uklízejí pravidelně. Od začátku roku firma Kovo odvezla kontejner velkoobjemového odpadu.

Další zprávy z regionu