V Těšínech vzniklo Folklorní centrum

V rámci přeshraničního projektu „Kaj indži inakši u nas po našimu. Lidová kultura Těšínského Slezska“ bylo v Českém Těšíně a Cieszyně otevřeno Folklorní centrum Těšínského Slezska.

Chodby centra zdobí obrazy Agnieszky Pawlitko. Foto: EŚ

V Českém Těšíně se Folklorní centrum nachází ve Středisku volného času Amos na Frýdecké ulici. Jak uvedla jeho ředitelka Eva Juricová, tradice a folklor jsou pro region velmi důležité, proto bylo centrum zřízeno. „Považujeme za svoji povinnost udržovat kulturní dědictví pro další generace. U nás i v současnosti folklor a lidové tradice tohoto regionu žijí a těší nás, že i mladí mají o ně zájem. Chceme jim vytvořit ty nejlepší podmínky pro setkávání a pořádání folklorních akcí,“ řekla.

Expert projektu z české strany hranice Petra Slováček Rypienová dodala, že jedním ze stěžejních úkolů projektu bylo vytvoření a otevření Centra folkloru Těšínského Slezska. „Nachází se v něm několik místností určených pro konání dílen, koncertů, setkání regionálních tvůrců, muzikantů a také folklorních skupin z obou stran hranice,“ sdělila.

V rámci otevření centra se konala vernisáž výstavy nazvané Na Těšínském Slezsku. Autorkou obrazů je regionální výtvarnice z Cieszyna Agnieszka Pawlitko.

Další zprávy z regionu