V tradiční soutěži slavily úspěch krepliky Beaty Szkandery

S povidly, marmeládou, pudinkem, na sladko i na slano. Koblihy, které ochutnávala porota v rámci soutěže O nejlepší masopustní kreplik, byly chuťově i vzhledově velmi rozmanité. Nejlepší byly ty, které připravila Beata Szkandera.

Prvenství získala Beata Szkandera z Písečné. Foto: ba

Soutěž o nejlepší kreplik pořádá Jablunkovské informační centrum JACKI. Letošního čtvrtého ročníku se zúčastnilo devět soutěžících, mezi kterými nebyly pouze ženy – hospodyňky, ale rovněž děti i muži. Osm porotců, kteří symbolicky na tučný čtvrtek hodnotili vzhled i chuť koblih, mělo doslova plná ústa práce.

„Moc rád jsem ochutnal různé druhy koblih, sladké i slané varianty. Musím říct, že vítězka soutěže je opravdu skvělou cukrářkou,“ prohlásil římskokatolický farář z Jablunkova Alfred Volný.

V porotě zasedla mimo jiné ředitelka JACKI Gabriela Niedoba. Ocenila počínání všech soutěžících, zejména dětí z polské mateřské základní školy v Bukovci, kteří se soutěže zúčastnily i v předchozích ročnících.

Slavnostní vyhlášení soutěže proběhlo v rámci Masopustu. Pětice nejlepších si odnesla věcné ceny. Z prvenství se radovala Beata Szkandera z Písečné, druhý skončil Marek Bajusz z Bystřice, třetí děti z mateřské školy v Bukovci. Mezi pětici nejlepších se dostali Simona Haláčková z Jablunkova a Jan Gajdacz z Třince.

„Soutěže jsem se zúčastnila vícekrát. Pokaždé jsem krepliky připravila jinak, ale pokaždé to bylo podle receptu mé babičky. Letos jsem je naplnila žloutkovým krémem. Jelikož jsem měla více času, recept jsem si poprvé vyzkoušela už o dva týdny dříve,“ prozradila Beata Szkandera.

Jak sama říká, cukrařina je pro ni příjemným odreagováním. „Ráda peču dorty, připravuji různé dezerty.  Krepliky smažím několikrát do roka, zkouším nové receptury. Letos jsem jich usmažila víc než jindy. Asi stovku. Něco bylo pro rodinu, něco pro kamarády. Přijela i televize, takže jsem musela mít krepliky i na ukázku,“ dodala Beata Szkandera s úsměvem.

Další zprávy z regionu