V Třinci pilotně rozbruslí děti

Vrátit děti ke sportu se snaží třinecký magistrát ruku v ruce s Oceláři. Na světě je tak nový projekt, který postaví malé děti na brusle. Zatím je jen pilotní, až čas ukáže, zda má u malých bruslařů úspěch.

S prvními krůčky na ledě pomáhají dětem ochotní trenéři. Foto: mr

Cílem snažení je, aby v budoucnu chodily bruslit v rámci školní výuky všechny děti z prvních tříd a posledních ročníků mateřských škol v Třinci. Už nyní proto město spouští pilotní projekt, při kterém si nejprve obují brusle prvňáčci z Jubilejní Masarykovy základní a mateřské školy a ze Základní školy a mateřské školy Gustawa Przeczka s polským jazykem vyučovacím.

„Aby tato pilotní akce mohla proběhnout, musíme ji samozřejmě zafinancovat. Vyjde přibližně na 185 tisíc korun, část zaplatí město, zbytek Oceláři. Pokud bude úspěšná, obrátíme se příští školní rok na kraj s žádostí o dotaci,“ vysvětlil náměstek primátorky Ivo Kaleta s tím, že první lekce se konaly dnes, tedy 1. března v malé hale.

Další projekt, o který má město zájem, se jmenuje Trenéři ve škole. Nejedná se o nábory do sportovních oddílů, trenéři dětem v hodinách tělocviku konkrétní sport představí a nechají na nich, zda se mu budou chtít věnovat. „Od bruslení také neočekáváme, že se nám díky němu zvýší počet olympijských medailí. Doufáme však, že rozhýbeme děti, a to nám bude stačit,“ řekla s lehkou nadsázkou primátorka Třince Věra Palkovská.

Jak dále podotkla, na první lekce bruslení, kde budou dětem pomáhat s prvními krůčky na ledě zkušení trenéři, se mohou přijít podívat ředitelé ostatních škol. Sami se pak budou moci rozhodnout, zda mají o tuto aktivitu zájem.

Další zprávy z regionu