V Třinci začala kampaň Na cestě z ulice

I přes různá koronavirová omezení město Třinec spustilo kampaň, která má dostat z ulic a parků bezdomovce. Je zaměřena na obyvatele hutnické metropole i na samotné lidi bez přístřeší.

Kolemjdoucí většinou reagovali na kampaň se zájmem. Foto: ŠS

„Chceme reagovat na negativní jevy spojené s nepřizpůsobivými lidmi bez domova, kteří se v poslední době ve větší míře zdržují v blízkosti nákupních center a obtěžují kolemjdoucí žebráním,“ upřesnil Vlastimil Starzyk z odboru sociálních věcí.

On a jeho kolegové vyrazili do terénu koncem října. Došli k nákupním centrům a pomocí letáčků oslovovali veřejnost i lidi bez přístřeší. Doprovodil je i muž, který byl na ulici několik let a nyní se postavil na vlastní nohy, pracuje a má své bydlení.

„Lidé na nás reagovali velice dobře. Mnozí se zajímali, proč a co děláme, zapojovali se do diskuze,“ podotkl Starzyk. S dotazem se na ně obrátil i jeden člověk bez domova, kterého zajímalo, kde si může vyřídit občanský průkaz. „Myslím si, že tato kontaktní kampaň má smysl a rozhodně se k ní vrátíme. Bude samozřejmě záležet na vládních opatřeních, ale rádi bychom vyrazili mezi lidi opět v prosinci před Vánoci,“ dodal.

Další zprávy z regionu