Václav Jakeš vydal Falešnou realitu

Po knihách s názvy Boží odysea, Pitva a jiné povídky, Vyhnání z ráje a Nekonečno vydalo Nakladatelství Epocha další dílo třineckého autora Václava Jakeše (nar. 1957), opět se sci-fi tematikou, tentokrát s názvem Falešná realita (175 stran).

Nová kniha Václava Jakeše potěší nejen milovníky sci-fi. Foto: VU

Jak je uvedeno na přebalu, „roku 1957 se v kvantové mechanice objevuje myšlenka paralelních vesmírů, která předpokládá, že všechny možné alternativní minulosti a budoucnosti jsou reálné a každá představuje současný, třebaže paralelní svět.

Jeho pozorování je pro nás ovšem za stávajících okolností neuskutečnitelné, neboť je lze provádět pouze v našem světě. Proto si existenci těchto světů a událostí, které tam probíhají, lze jen představovat. Možná že ale stačí jen ve vhodné chvíli zakašlat…“

Již Hugh Everett III, americký vědec, bádal o teorii mnohosvětů (mnohovesmíru, multiversa) a o tom, že vlastní vůlí lze spadnout do nové situace v nekonečném počtu historií. Hrdina Jakešova díla, pan Skála, úředník na ministerstvu financí, zakašle – a skočí. Do jiných světů, přítomných, minulých i budoucích (mj. mezi buddhistické mnichy, nacisty, náboženské fanatiky, futuristy, astronauty).  A tyto reality autorovi poskytují rozsáhlé pole pro úvahy o jejich významu, přínosu pro civilizaci či nebezpečí. Fantazie autora nesvazuje. Ba naopak. Pátrá po vzniku života a jeho smyslu. Na mnohé složitosti života, Země i celého vesmíru se snaží najít odpověď, ovšem na základě kvantové mechaniky, kosmologie, kybernetiky, fyziky, matematiky a dalších.

Kvantově mechanický děj zasazuje do kulis prostého příběhu a poznatky současné vědy dávkuje tak říkajíc po kapkách, s precizností pečlivého lékárníka, aby nenarušil čtenářův požitek z četby. Dokáže to však i zábavnou formou, jelikož je přesvědčen, že humor a narativní způsob dovolí čtenáři proniknout do tajů vědy, které by pro něj mohly zůstat nepřístupné.  Ne každý má dnes čas a chuť vracet se ke studiu základů moderních věd. Vyprávění je ovšem nejen zábavné a poučné, ale i fantaskní a napínavé.

Vidíme, slyšíme, cítíme tak, že každou sekundu náš mozek dostává čtyři sta tisíc bitů informací a zpracuje jich dva tisíce. Náš svět je tedy světem představ, v němž činit jakékoli rezolutní závěry je pošetilé. Proto má v knize většina příběhů otevřený konec. Autor nechává na čtenáři, jak celou kauzu domyslí a vyřeší. Elegantně a současně sofistikovaně provokuje čtenáře, aby si kladl hlubší otázky o vlastním bytí. Jeho názorem je, že smysl našemu životu, tedy i vzniku vesmíru, si musíme dát sami, a to tím, že jej poznáme.

Další zprávy z regionu