Vandalové se sami přihlásili a chatě pomůžou

Nemilé překvapení čekalo minulý víkend na provozovatele horské chaty Prašivá. Když ráno přišli před dům, na zemi ležel velký nepořádek. Rozkopaní sněhuláci a pohozené odpady včetně sklenic, to vše po sobě zanechali neznámí vandalové.

Děti postavily sněhuláky a vandalové jim je rozkopali. Foto: MS

Když následně provozovatelé horské chaty uvedli na sociálních sítích, že řádění vandalů zachytily kamery, tři výtečníci se jim sami ozvali. „Pro mě to nebylo překvapení, prostě jsem tušil, že se ozvou a měl jsem pravdu,“ usmál se provozovatel horské chaty Martin Stiller.

Jak dále řekl, nepořádek udělali tři mladíci, kteří slavili a pili u toho alkohol. „Jeden mi dokonce prozradil, že až na fotkách na sociálních sítích viděl, co vlastně provedli. Na nic si sám nepamatoval,“ pokračoval chatař. S kajícími se vandaly se následně domluvil, že na jaře, až sleze sníh, na Prašivou přijdou a pomůžou s úklidem kolem chaty.

„Omluvili se a chlapsky přiznali vinu. Chybu chtějí napravit, což mě samozřejmě těší. Ne každý se totiž takto dokáže zachovat. Na všechny tři mám telefonní kontakt, takže se s nimi na výpomoci určitě domluvím,“ doplnil s úsměvem Stiller.

Na hory v současné době často vyráží lidé, kteří k přírodě nemají vztah a ven jdou jen proto, že nemají jinou zábavu. Zůstává po nich velký nepořádek i zničené věci. Své o tom ví i další provozovatelé horských chat, kteří pak po svých neukázněných zákaznících uklízí pohozené láhve a další odpady.

Další zprávy z regionu