Vánoční stromečky míří do kompostu

Na Tři krále končí vánoční svátky a naopak začíná svoz vánočních stromečků. Obyvatelé města je mohou v Třinci odložit na stanoviště kontejnerů. Dobrou zprávou je, že poslouží i k dalším účelům. Stane se z nich kompost.

Stovky stromečků čeká další cesta. Putují do kompostu. Foto: Smolo

Již nepotřebný vánoční symbol nepatří do komunálního odpadu. Výrazně snižuje kapacitu nádob, navíc je to neekologické.

„Neurčujeme den, kdy mají lidé jehličnany odložit. Při menším množství je svážíme v pondělí společně s velkoobjemovým odpadem, ten se ve sběrném dvoře ještě třídí. Když je jich již více, jedeme ve čtvrtky okruh jen pro stromečky,“ vysvětlil vedoucí komunálních služeb skupiny Smolo Tomáš Ondraszek s tím, že umělé vánoční stromky, které již dosloužily, by měli lidé odevzdat ve sběrném dvoře.

Jehličnany svozová firma zpracuje ve své vlastní kompostárně v Třinci na dřevní štěpku, která po smíchání s bioodpadem slouží k výrobě kompostu. V kompostárně se štěpka promíchá společně s bioodpadem v míchacím voze, směs následně fermentuje šest až osm týdnů, dozrávání trvá tři až čtyři měsíce. Do léta tak bude z vánočních stromečků kompost. Proto je třeba stromečky úplně odstrojit a zbavit ozdob, chybou je jejich zabalení do folie.

Celková roční kapacita třinecké kompostárny činí 8 400 tun. Loni vyrobila necelé dva tisíce tun kompostu.

Další zprávy z regionu