Vánoční stromečky neskončí na skládce

Nejprve dělají spoustu radosti, ale pak začnou opadávat a lidé je, často se smutkem, musí vynést z bytů ven. Vánoční stromečky ale přesto neskončí pohozené jen tak na skládce.

Vánoční stromečky budou i po vynesení ještě užitečné. Vytvoří se z nich kompost. Foto: Smolo

Svoz vánočních stromků začíná už od prvních lednových dní. Použité jehličnany, které pracovníci sesbírají ze stanovišť na komunální odpad nebo přijmou ve sběrném dvoře, neskončí na skládce, ale najdou další využití. Firma Smolo je zpracuje ve své vlastní kompostárně v areálu Tyrská na dřevní štěpku.

„Výhodou je, že máme na místě vlastní kompostárnu, takže bioodpad nemusíme převážet na větší vzdálenost. Vánoční stromečky nadrtíme na štěpku a společně s bioodpadem promícháme v míchacím voze,“ popisoval proces vedoucí sběrného dvora Smolo Petr Klus. Pokračoval, že hmota prochází díky působení mikroorganismů samovolným zahříváním až na 78 °C.

„My zajišťujeme a udržujeme v zakládkách předepsanou vlhkost a pravidelné provzdušňování, které zaručí mikrobiální nezávadnost kompostu a zamezí klíčivosti semen plevelů. Hmota takto fermentuje šest až osm týdnů, dozrávání pak trvá tři až čtyři měsíce,“ pokračoval vedoucí sběrného dvora s tím, že celková roční kapacita kompostárny je 8 400 tun, přičemž jen letos se zde vyrobilo odhadem 1 867 tun kompostu.

Další zprávy z regionu