Vánoční stromky podraží jen mírně

O víkendu začal prodej vánočních stromků. Dobrou zprávou je, že oproti loňsku příliš nepodraží. Prodejci se shodují, že maximálně o deset procent. V kurzu budou opět jedličky, ale i stříbrné smrčky či borovice. Dřeviny z prořezů k dostání na lesních správách nezdraží vůbec.

V nabídce některých prodejců nechybí stromky v květináčích. Foto: ba

Vánoční stromečky jsou jednou z mála věcí, na kterých Češi zatím nijak nešetřili. Aspoň tak to vidí Martin Balaš, majitel stromečkarny.cz. „Nevím, jak to bude tento rok, protože jsme na prahu sezony, ale v minulých letech lidé preferovali velké stromky a převážně měli zájem o jedle. To je obecně nejoblíbenější stromeček už dobrých patnáct let,“ podotkl.

Letos bude muset i on zvednout ceny, a to s ohledem na růst cen energií. „Ale nebude to nijak drastické, ceny porostou zhruba o deset procent,“ připustil s tím, že ho tento krok mrzí i vzhledem k tomu, že se zdražuje vše včetně kaprů.

Zákazníci si mohou jeho stromečky zakoupit například v Třinci-Oldřichovicích. Čím dále více lidí ale preferuje, že si pro něj dojedou přímo na plantáž. „Samozřejmě je to nejlákavější pro rodiny s dětmi. Přijedou, projdou si to u nás a společně vyberou stromek, který si třeba i sami uřežou. Pro děti je to zážitek. Už jsou i tací, kteří si z toho udělali svou předvánoční tradici,“ těší Martina Balaše.

Na otázku, kdy je podle něj nejideálnější doba pro nákup vánočního stromečku, odvětil, že pokud chtějí zákazníci velký strom, měli by dorazit co nejdříve, ideálně hned zkraje prosince, kdy se začíná s prodejem, kdy je výběr ještě velký. Pro menší stromečky stačí dojet i později.

„Je dobré uskladnit stromek na balkon nebo do studené místnosti. A samozřejmě ho dát do vody. Pokud už je jeho kmen vyfrézovaný do stojanu, měla by hladina vody dosahovat výše nad ten ořez. Stromy totiž absorbují vodu přes kůru, a pokud by byl namočen málo, zbytečně by usychal,“ poradil na závěr pěstitel.

Prim hrají jedle
V Nýdku se o přísun vánočních stromečků stará lesní školka Vychodil. Pěstuje je na své plantáži a nabízí lidem v této obci i v Českém Těšíně. „Pěstujeme stromky už mnoho let. Máme jedličky, o které je největší zájem, stříbrné smrčky a také borovičky,“ přitakal Česlav Vychodil. Jak také řekl, ceny se pro letošek příliš zvedat nebudou. „Musí ale reagovat na zdražení energií, ale zdražíme jen lehce, asi o deset procent,“ nastínil pěstitel.

Zahradnictví ve Vendryni nabízí vánoční stromky v květináči zhruba už od října. V nabídce je osm druhů jedle – kalifornská, balzámová, korejská, kavkazská, smrky – stříbrný, sivý (conica) a omorika a borovice.

„Nejdražší je balzámová jedle, její cena přesahuje 1 400 korun. Kalifornská jedle vyjde na 950 korun, korejská na 820 korun a kavkazská, o kterou je asi největší zájem, stojí 750 korun. Smrk stříbrný prodáváme za 500, 700 a 1 250 korun – podle velikosti,“ řekla jedna z místních prodavaček.

Zahradnictví vedle jablunkovské radnice začne nabízet řezané vánoční stromky koncem tohoto týdne. „Máme je od místního dodavatele, který je stíná kolem Mikuláše, takže jsou čerstvé a také déle vydrží. V nabídce budou různé druhy jedle, smrku i borovice. Jelikož rapidně zdražilo hnojivo, dodavatel letos už předem oznámil navýšení cen. My chystáme zdražení zhruba o deset procent,“ předeslala Halina Kadlubiecová a zdůraznila, že větší zájem je o řezané stromky. Dodala, že vánoční stromky různých velikostí v květináčích se už prodávají.

Rovněž letos se vánoční stromky budou prodávat i na lesních správách, závodech a na polesích. „Nekonkurujeme prodejcům, pouze uspokojujeme tradiční místní poptávku. K dostání budou smrky a borovice z prořezávek, které z lesů záměrně odstraňujeme v rámci pěstebního zásahu. Nejsou ideálně rostlé, ale po domluvě se zájemci je máme během adventu k dispozici,“ sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Dodala, že Lesy ČR ročně prodají zhruba šest tisíc kusů.

Lesní správa Jablunkov začne nabízet stromky k prodeji přibližně dva týdny před Vánocemi. „K dostání budou pouze smrky z prořezávek. Jejich cena se pohybuje v řádu stokorun, oproti loňsku jsme ji nenavýšili. Zájem je v posledních letech menší, protože je na trhu velká nabídka stromků pěstovaných speciálně jako vánoční. Ty jsou pravidelně rostlé, mají ideální výšku a jsou i cenově dostupné,“ uzavřela Eva Jouklová.

Další zprávy z regionu