Včelaři v regionu čelili další hrozbě včelího moru

Není větší noční můry pro včelaře než hrozba včelího moru. Podle našich zákonů se totiž nakažené včely nesmí léčit, ale musí být usmrceny.

Včely se při zjištění včelího moru musí vybít. Ilustrační foto:Designed by Freepik

Státní veterinární správa vyhlásila v květnu mimořádná veterinární opatření, která se týkala i našeho regionu a která měla za cíl zamezit šíření nemoci mezi včelstvem. Ohniskem nákazy byla obec Třanovice, ale omezení se týkala i okolních obcí – Dolních Domaslavic, Vělopolí, Stříteže, Hnojníku a Horních i Dolních Tošanovic.

Co taková opatření znamenají, vysvětlil včelař z Dolních Domaslavic Tomáš Kohut. „Museli jsme odebrat vzorky přirozeně uhynulých včel a poslat je do 9. června do laboratoře, což už jsem dávno udělal. Nesmíme přesouvat mobilní úly na jiná území, což se mne naštěstí netýká a také, pokud by k nám přiletěl cizí roj, nesmíme si ho vzít,“ podotkl včelař. Jak dále řekl, osobně se se včelím morem nikdy nesetkal. „Je to hrozná představa, protože podle našich zákonů musíme po prokázání moru celé včelstvo vybít, a to si ani nedokážu představit. Léčit včely bohužel nemůžeme,“ doplnil Tomáš Kohut.

Více si přečtete ve středu v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu