Ve školách našeho regionu se renovuje ostošest

Letní prázdniny znamenají pro školáky odpočinek, ale pro řemeslníky je to naopak období pilné práce. Školy využívají prázdných budov k opravám všeho druhu.

MŠ Moskevská v Českém Těšíně dostává nová okna a zateplení. Foto: mr

Rekonstrukce probíhají ve většině třineckých základních škol a mateřinek. Viditelnou změnu zaznamenají například žáci české základní školy v Oldřichovicích, kde řemeslníci dokončují rekonstrukci sociálních zařízení. „Každoročně nám narůstá počet žáků, který si z hlediska hygieny vyžádal stavební úpravy toalet v prvním podlaží, v mezipodestách i v horním patře,“ uvedla ředitelka školy Radomíra Novotná. Místnosti dostaly na závěr celé modernizace veselé barevné obklady.

Díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu se město pustilo i do modernizace odborných učeben na ZŠ a MŠ Gustawa Przeczka. Obě třídy budou vybaveny novými výukovými pomůckami, potřebnou technikou a novým nábytkem. Plánované stavební úpravy zajistí i celkovou bezbariérovost školy. V podobném duchu se podařilo zmodernizovat odborné učebny také na ZŠ Petra Bezruče, ZŠ Dany a Emila Zátopkových a ZŠ Koperníkova.

„Všechny opravy a stavební práce mají za cíl zvýšit standard na školách, zajistit bezpečnost dětí, dostát hygienickým požadavkům, šetřit energiemi a v neposlední řadě zpříjemnit dětem i pedagogům prostředí ve školách,“ uvedl náměstek primátorky Radim Kozlovský.

V Českém Těšíně jde do probíhajících oprav školských zařízení rekordních bezmála 22 milionů korun. Téměř osm milionů půjde na běžnou údržbu a obnovu zařízení v pěti základních školách, mateřských školách nebo školních jídelnách. Jedná se především o rekonstrukce sociálních zařízení, malování tříd, chodeb a šaten, výměnu osvětlení nebo pochůzích ploch. Je zde zahrnuta i oprava střechy, trafostanice a podobně.

Největší investicí je další etapa oprav v budově MŠ Moskevská, která sídlí v bývalé Kametzově vile. Výměna oken a zateplení části objektu, která dosud neprošla rekonstrukcí, přesáhne pět milionů korun.

Pracovní ruch panuje i na školských zařízeních v nejvýchodnějším městě republiky. Výjimkou je mateřská škola v Bezručově ulici, která prošla rekonstrukcí v minulém roce. „Nyní je jako nová,“ řekl místostarosta Jablunkova Luboš Čmiel. Nejvíce patrná je oprava obou tělocvičen základní školy – vyměňují zde okna, která nahrazují zastaralé luxferové výplně, kterými navíc unikalo teplo. „Rekonstrukce je vyčíslena na 1,1 milionu korun. V této částce je zahrnuto i padesát tisíc na pořízení ochranných sítí. Tvrzená skla by sice měla vydržet ránu míčem, ale raději jsme se rozhodli pojistit vše sítěmi,“ nastínil starosta Jiří Hamrozi.

Více se o opravách škol můžete dočíst v tištěném Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu