Ve Slezských Beskydech se narodila vlčata

Vlčí smečka ve Slezských Beskydech se rozrostla o mláďata. Jedná se o vůbec první potvrzené rozmnožování této psovité šelmy v dané oblasti od jejich návratu. Zatím není jisté, kolik jich vlastně je.

Jedno z vlčat zachycených fotopastí ve Slezských Beskydech. Foto: Hnutí Duha

Pracovníci Hnutí Duha se o vlčatech dozvěděli z fotopastí, které jsou umístěny v horách. Samotný výskyt vlků v oblasti mezi Třincem a Jablunkovem už od jarních měsíců doprovází poměrně časté útoky na ovce. Podle slov ochránců přírody k většině škod došlo na nedostatečně zabezpečených pastvinách.

Jak se zoologové před několika dny v terénu přesvědčili, i přes opakované útoky vlků na hospodářská zvířata zůstává mnoho pastvin stále velmi špatně chráněných. „Výskyt vlčí smečky v oblasti Slezských Beskyd je velkou výzvou pro ochranu přírody i místní chovatele hospodářských zvířat. Bohužel ale dochází ke škodám, zejména na ovcích. Za nejdůležitější aspekt pro možné společné soužití vlka a člověka proto považuji kvalitní informovanost místní veřejnosti a poskytnutí poradenství a případné pomoci chovatelům pro co možná nejlepší zabezpečení hospodářských zvířat,“ je přesvědčen terénní pracovník Hnutí Duha Olomouc ve Slezských Beskydech Jiří Labuda.

Aby nedocházelo ke škodám, měli by chovatelé svá stáda lépe zajistit kvalitním elektrickým ohradníkem, případně ovce a kozy na noc zavírat do košárů či chléva nebo uvažovat o pořízení pasteveckých psů vhodného plemene. Hnutí Duha pomáhá některým chovatelům v oblasti s vyřízením dotace na účinné zabezpečení ovcí. Obrátit se na něj mohou i další chovatelé, kteří mají o dotaci zájem.

Více informací přineseme v příštím Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu