Ve Stříteži usilovně bojují za místo pro chodník

Jen 75 centimetrů široký pruh by měl postačit chodcům, kteří budou chtít přejít přes plánovaný most ve Stříteži. Obec se nyní na poslední chvíli snaží zařídit, aby se prostor zvětšil a v budoucnu tam mohl vzniknout chodník.

V těchto místech povede obchvat a přes něj i nový most. Foto: mr

Poslední část obchvatu Třince protne i Střítež. Aby se lidé mohli dostat do Vělopolí, musí se rychlostní komunikace přemostit. A právě most a jeho podobu se nyní na poslední chvíli snaží změnit vedení Stříteže. „Když se v roce 2009 připravoval projekt na výstavbu mostu, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oslovilo tehdejší vedení Stříteže, aby se obec na stavbě podílela částkou 600 tisíc korun. Její součástí by tak byl i kýžený chodník. Jenže to se nestalo, naše obec to odmítla, a tím pádem byl z projektu chodník vyškrtnut,“ začal vysvětlovat starosta Stříteže Miroslav Jaworek.

Na posledním jednání zastupitelů se o problému vedla živá diskuze. „Za most je zodpovědný kraj, ne my. Nemůžeme přece investovat do cizího majetku,“ argumentoval současný zastupitel a někdejší starosta Stanislav Plekanec. Starosta se mu ale snažil vysvětlit, že hlavním cílem je zajistit bezpečnost chodců. Pokud se nyní nic neudělá, vznikne most pro auta a chodci budou mít k dispozici jen pruh široký 75 centimetrů. Přitom stačí přidat jen 50 centimetrů a místa bude dost.

„Když tam třeba půjde paní s kočárkem, nebude ji nikdo moct ani obejít, aniž by vkročil do vozovky. Proto jednáme s ŘSD, abychom situaci vyřešili. Most skutečně nebude v majetku obce, ale mělo by se najít řešení, abychom v budoucnu mohli i na něm vybudovat chodník, který povede od trafa přes most až ke kostelu,“ vysvětlil Jaworek.

Dohoda se ale musí schválit co možná nejrychleji. V nejlepším případě by se měl chodník stavět v době, kdy vzniká obchvat. Pokud se to nepodaří, bude se muset čekat pět let, dokud potrvá udržitelnost projektu (obchvat Třince) a teprve pak by se mohlo se stavbou chodníku pohnout.

Není to poprvé, kdy Střítež řešila takový problém. Také pozemek pod chodníkem, který vede směrem na Třinec, patřil ŘSD. Přesto se podařilo chodník vybudovat a zajistit tím bezpečný pohyb chodců. „Doufáme tedy, že jednání dopadnou dobře,“ dodal starosta.

Další zprávy z regionu