Velikonoční makronky u Evi – alchymie i kus umu

Velikonoce jsou tady a s nimi i otázka, co uvařit, co upéct. Kdo má rád výzvy, může se vrhnout na jednu z nejnáročnějších disciplín, na makronky. Péct je, to je jako alchymie a jedna velká dobrodružná výprava.

Velikonoční makronky, to je náročná disciplína. Zvládnout je dá pěkně zabrat. Foto: mr

Upéct makronky se napoprvé podaří málokomu. Ale nepodaří se to ani napodruhé a často ani napotřetí. Ideální je proto všechny tyto fáze vynechat a naučit se je péct pod dohledem odborníka. Evi Tomečkovou si mnozí pamatují z televizní soutěže MasterChef. Sympatická maminka dvou dětí pořádá kurzy pro veřejnost. A na jeden přizvala i Třinecký hutník. Byl to právě ten makronkový.

„Aby se povedly, musí si sednout více věcí. Ideální je teplé a suché počasí a také pozitivní mysl. Mám zkušenost, že když si člověk už na začátku říká, že se mu makronky nepodaří, tak to tak skutečně i dopadne,“ usmívá se Evi.

Jak na to?
Záhy odtajňuje i svůj recept. Na těsto budeme potřebovat 55 g bílků, 150 g cukru moučka a 150 g mandlové mouky. Na sníh je třeba si odměřit 55 g bílků a připravit si špetku soli. A na rozvar musíme mít 150 g cukru krupice a 40 ml vody.
Dále potřebujeme zcela nutně kuchařský teploměr a ideálně silikonové podložky na makronky. Kdo chce makronky barevné, připraví si i cukrářské gelové barvivo.

„Důležité je mít všechny ingredience stejné pokojové teploty,“ zvedla varovně prst Evi. Tím alchymie začíná a zdaleka nekončí. Poměrně náročné je odměřit si přesně bílky. Ty do mandlové směsi pečlivě rozmícháme s cukrem a přidáme mandlovou mouku a případně i pár kapek barviva. Vznikne tužší směs. Odložíme ji a připravíme si robota na šlehání bílků, do kterých přidáme špetku soli.

Těsto nesmí mít hrudky a musí být tak akorát husté, aby se z něj daly tvořit makronky. Foto: mr

Dáme šlehat, má nám vzniknout sníh, který ale nesmí být příliš tuhý. Na plotně si dáme svařit vodu s cukrem. Pečlivě hlídáme teplotu. Když dosáhne 118 °C, stáhneme z plotny. Zkontrolujeme šlehající se bílky, a když jsou téměř tuhé, opatrně do nich nalijeme rozvar. Ale tak, aby stékal po okraji šlehací nádoby, jinak by se nám mohly vytvořit karamelové nitky.

Promícháme a smícháme s mandlovým těstem. A to velmi opatrně. Podložky na makronky dáme na plech. Vezmeme si cukrářský sáček a makronkové těsto do něj přendáme. A tvoříme makronky. Kolečka musí být stejná. Když jsou hotové, několikrát plechem bouchneme o stůl, aby z makronek vyšly bublinky vzduchu. Kolikrát a jak moc? „Několikrát a tolik, kolik to linka vydrží,“ radí Evi.

Tak to má vypadat. Jedna makronka jako druhá. Foto: mr

Veledůležité schnutí
Nyní je třeba nechat makronky zaschnout. „Musí být matné a když na ně položíte prst, nesmí lepit. Pozor! Když je dáte do trouby moc, anebo málo proschlé, popraskají,“ pokračovala Evi.

Makronky pečeme na 130°C po dobu 15 minut. Pak je vytáhneme a necháme na plechu vychladnout. Volba krému je také velmi důležitá. Měl by obsahovat máslo, aby makronky nenavlhly a nerozpadly se. Můžeme například použít 200 g belgické čokolády, kterou rozpustíme ve 20 ml smetany na šlehání. Směs dáme na noc do ledničky a pak ji smícháme s trochou másla.

Zdobení je nenáročné, ale chce to pevnou ruku a sebejistotu. Foto: mr

A jde se mazat. Na kolečko se opět cukrářským sáčkem nastříká trocha krému. Evi udělala kolečko a doprostřed lžičkou přidala i trošku citronového krému, který doladil kyselostí sladký krém. Přiklopíme dalším kolečkem a makronka je na světě!

„Aby se makronky povedly, je třeba znát pár fíglů. Třeba kde koupit kvalitní mandlovou mouku. A ty další už si postupně každý vychytá sám,“ usmála se Evi.

Účastnice kurzu si domů odnesly několik pěkných makronek a hlavně dobrý pocit, že i tak náročná disciplína se dá zmáknout, ovšem s mistrem za zády přece jen o poznání lépe.

Další zprávy z regionu