Velikonoční soutěž děti nadchla

Spoustu kraslic, zdobených zajíčků, kuřátek a další velikonoční dekorace vyrobily děti, které se zúčastnily tradiční soutěže Muzea Třineckých železáren a města Třince. V pondělí si přišly pro zasloužené odměny.

Muzeum výtvory dětí vystavilo. Každý tvůrce si je mohl prohlédnout. Foto: mr

Soutěže se účastnili školáci ze základních škol nejen z Třince, ale i z okolních obcí. „Každý rok jsou to nádherné výtvory a nejinak tomu bylo i tentokrát. Líbí se mi, že pokaždé se tady objeví nějaká nová technika, nový zajímavý nápad,“ chválila průvodkyně muzea Petra Molinová.

Zdůraznila, že i díky soutěži nezapadá tradice zdobení kraslic i dalších ozdob a že tvoří nejen děti, ale často i jejich rodiče, prarodiče nebo učitelky a vychovatelky ze škol.

„Velice často se stává, že rodiče, kteří nyní přicházejí pro cenu se svými potomky, se soutěže účastnili sami coby děti. Že jde o tradici, která se přenáší z generace na generaci. A to nás těší,“ usmála se Petra Molinová. Nejaktivnější škola, ze které přišlo nejvíce výrobků, je z Oldřichovic.

Na dětech bylo vidět, že je soutěž baví. „Malovala jsem více vajíček. Dostala jsem krásnou cenu, takže příští rok budu soutěžit zase,“ usmála se jedna z dívek.

Mezi dětmi bylo i poměrně hodně chlapců. „Já jsem zdobil kraslice metodou od mé babičky. Vajíčka jsme nabarvili a pak jsme na ně lepili slámu. Šlo to docela dobře,“ prozradil jeden z hochů. Když se pak podíval na cenu, kterou od muzea dostal, byl nadšený. I další tvůrci byli spokojení a odhodlaní tvořit i příští rok.

Další zprávy z regionu