Velké šance v Mostech u Jablunkova vrátí příchozí do raného novověku

Turisté, kteří se vydají do Mostů u Jablunkova, by si rozhodně neměli nechat ujít návštěvu polního vojenského opevnění Velké šance a nového Návštěvnického centra, které je v provozu od začátku prázdnin.

Velké šance jsou vyhledávaným cílem turistů. Foto: ba

Návštěvnické centrum příchozím otevřelo dveře již prvního července. Jeho provozovatelem je příspěvková organizace GOTIC, která má pod svými křídly v Mostech u Jablunkova také Gorolské turistické informační centrum a Místní knihovnu.

Příchozí si mohou prohlédnout zajímavou expozici z historie pevnosti. K vidění jsou například repliky dobových zbraní či dobové uniformy. „Mohou se těšit na výklad z historie pevnosti, krátký film a také moderní interaktivní výstavu. Myslím si, že každý si u nás přijde na své, a to včetně dětí,“ řekla ředitelka GOTICu Alena Kolčárková. V sobotu je otevřeno od 10 do 16 hodin, ve všední dny od 9 do 16 hodin.

Turisté, kteří se vydají na prohlídku opevnění od návštěvnického centra, projdou někdejší Uherskou bránou. „Cesta v areálu pevnosti je původní zemskou stezkou spojující Slezsko a Uhry. V areálu si lze všimnout terénních nerovností, což jsou pozůstatky po základech někdejších objektů. Z místa, kde se kdysi nacházela prachárna, je nádherný výhled na celý Jablunkovský průsmyk,“ poukázal pracovník Návštěvnického centra Jakub Podžorný.

Slavnostní salvou u Návštěvnického centra opevnění Šance bude v sobotu 5. září ve 12 hodin oficiálně otevřena tato instituce v Mostech u Jablunkova. Příchozí se mohou těšit na dobový historický program Sambslovo oko, seznámí se také s pevnostním stavitelstvím a osobností šancovního mistra Jana Jakuba Sambsla a díky dobově oděným vojákům poznají, jak se v opevnění žilo. Po setmění bude promítán film Šance 1647.

Další zprávy z regionu