Vělopolí finišuje s přípravou čističek

Lidem z Vělopolí záleží na čistém životním prostředí. Většina domácností totiž projevila zájem o domácí čističku odpadních vod. Vedení obce toto vítá.

Ilustrační foto: fm

„Předkládáme žádost o poskytnutí podpory z Národního programu Životního prostředí pro 66 rodinných domků. V obci jich stojí 106, ale mnohé z nich jsou novostavby, které čističku mají. Takže to považuji za úspěch,“ usmívala se starostka Vělopolí Vladislava Latochová.

Obec nyní finišuje s žádostí o dotaci. Jde do druhé výzvy a doufá, že bude úspěšná. „Je to projekt za více než deset milionů korun, což je pro obec naší velikosti obrovská částka. Z rozpočtu budeme dávat v případě úspěchu 3,5 milionu,“ upřesnila starostka a doufá, že peníze v programu pro Vělopolí ještě jsou.

Každopádně výsledek by měl být znám do konce tohoto roku. „A pokud uspějeme, bude před námi dlouhá cesta náročných příprav. Vždyť budeme muset vybrat firmu, tedy zhotovitele stavby, vyřídit stavební povolení a uzavřít smlouvy s občany. Získat peníze je jen první část této náročné cesty,“ povzdychla si starostka. Doplnila, že v zadávacích podmínkách dotace je jasně uvedeno, že dílo musí být hotové, a to včetně vyúčtování, do konce roku 2021. „Po dobu dalších deseti let pak musí lidé čističky využívat, což by měla obec kontrolovat. Takže to bude opravdu náročné,“ dodala Latochová.

Další zprávy z regionu