Vělopolí plánuje chodníky, s dotací moc nepočítá

Větší bezpečnost svým občanům chce zajistit obec Vělopolí. Má v plánu postavit podél tamní krajské silnice chodníky, a to ve třech etapách. Očekává, že investiční akce bude náročná a šance na dotaci malá.

K zastávce by měl vést nový chodník. Na snímku je i třešeň, kterou chce starostka Vělopolí zachránit stůj co stůj. Foto: mr

Prozatím je výstavba chodníků ve Vělopolí teprve ve fázi výběrového řízení na dodavatele projektové dokumentace. Obec už oslovila tři firmy a nyní čeká na výsledek.

„Takže v tuto chvíli ani nevím, jak finančně náročné by to bylo. Vzhledem k tomu, že naše obec nemá de facto žádný turistický ruch, nemá školu a ani zde nedošlo k žádným dopravním nehodám s chodci, bojím se, že pro nás bude poměrně nesnadné získat dotaci. Ale pokusíme se případně o ni,“ podotkla starostka Vělopolí Vladislava Latochová.

Chodník má vést od napojení místní komunikace ve směru Ropice u bývalého obchodu až po autobusovou zastávku Janík. Celková délka činí 1265 metrů. Stavba by ale byla rozdělena na tři úseky.

„Původní myšlenka byla postavit jen jeden, nejdelší úsek, ale pak jsme se rozhodli, že chodník protáhneme dál,“ pokračovala starostka. Právě tato část ale bude nejnáročnější. Obec se bude muset vypořádat s výkupem pozemků nejen od soukromníků, ale i od lesního půdního fondu. Kolem jsou také sloupy s elektrickým vedením a neposledně je právě zde prudký dvanáctistupňový svah, který stavbu ještě zkomplikuje.

„S výstavbou chodníku se také pojí i možná úprava okolí autobusové zastávky Janík. Podařilo se nám v tomto místě vykoupit pozemky. Už dlouho mám v plánu dát to tam do pořádku,“ prozradila Latochová.

U zastávky by mohly rovněž vzniknout do země zapuštěné kontejnery na odpad a stařičkou autobusovou čekárnu by měla nahradit nová.

Starostka také bude svádět boj o divokou třešeň, která v tomto místě roste a podle některých zastupitelů by měla být kvůli stavbě chodníku pokácena. „Je nám samozřejmě jasné, že celá tato akce bude stát několik milionů korun. Uvidíme, zda se nám ji tedy podaří uskutečnit,“ dodala Vladislava Latochová.

Další zprávy z regionu