Věra Palkovská obhájila křeslo primátorky

Všech třiatřicet zastupitelů se sešlo dnes, tedy v pátek 4. listopadu, na ustavujícím zasedání. Zvolilo vedení města Třince a odhlasovalo, že hutnickou metropoli i nadále povede Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec). Největší diskuzi vyvolala změna počtu náměstků.

Hlasování dopadlo ve prospěch Věry Palkovské i jejích náměstků. Foto: SC

Zasedání začalo v deset hodin dopoledne a krátce po poledni bylo hotovo. Primátorkou se stala Věra Palkovská, pro kterou zvedlo ruku 18 zastupitelů, tedy všichni členové nově vzniklé koalice. Naopak proti byli všichni opoziční zastupitelé.

Před samotnou volbou zastupitel Přemysl Zbončák (ČSSD) navrhl protikandidáta na post primátora, svého stranického kolegu Mariana Plucnara. Pro tento návrh zvedlo ruku patnáct zastupitelů a nebyl tak přijat.

Po něm zastupitelé odhlasovali, že novou primátorkou se stává Věra Palkovská, náměstky jsou Ivo Kaleta (OPT), Radim Kozlovský (OPT) a Ivo Kantor (Společně pro Třinec), kteří budou svou funkci vykonávat jako uvolnění. Přibyla Pavla Golasowská (KDU-ČSL), ta je neuvolněnou náměstkyní.

Zastupitelé dále zvolili radu města. Krom primátorky a náměstků do ní usedli Lucie Fremrová (OPT), Bohdan Sikora (OPT), Jana Kantorová (OPT), Regina Szpyrcová (OPT), Štěpán Rucki (OPT) a Wiesław Wania (KDU-ČSL).

Zvolení se dočkali i předsedové výborů. Zde dostali pravomoci, jak je v Třinci dobrým zvykem, zástupci opozičních stran. Předsedou finančního výboru je Patrik Bocek (ANO), předsedou kontrolního výboru Marian Plucnar (ČSSD a nezávislí kandidáti). Výbor pro strategický rozvoj města povede Adam Kurzok (OPT) a Výbor pro národnostní menšiny Jana Kantorová (OPT).

Staronová primátorka netajila dojetí. „Mám ze zvolení velkou radost. Je to ale pro mne i velký závazek. Přijímám jej se vší pokorou a odpovědností. Budu se dál starat a pečovat o město i jeho občany. Navíc věřím ve spolupráci s naprostou většinou zastupitelů. Čeká nás těžké období, je třeba napnout veškeré síly. Věřím, že Třinec to zvládne,“ řekla rozhodně Palkovská.

Více se dočtete v příštím Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu