Videa poradí, jak se chovat v krizi

Jak se chovat v krizové situaci a chránit se před nebezpečím. Instruktážní videa s názornou ukázkou konkrétní události připravilo město Třinec v koordinaci s Třineckými železárnami. Videa s piktogramy pak obyvatelům jasně a srozumitelně ukážou, co dělat například v případě úniku plynu z průmyslového areálu.

Obě videa už nyní jsou videa k vidění na webových stránkách města trinecko.cz v sekci Krizové řízení – Krizové řízení: statutární město Třinec. 

„Žijeme v době, kdy přibývají různé rizikové situace. Už to nejsou jen povodně, požáry, vichřice, ale i agresivní útoky a v našem průmyslovém městě také rizika spojená s provozem hutních technologií. Tak nějak jsme si odvykli myslet na sebeochranu,“ vysvětlila minulý týden zastupitelům primátorka Věra Palkovská s tím, že základní nácviky související s různými typy živelních pohrom a jiných nebezpečí ze škol po skončení branné výchovy vymizely, i když pochody v igelitových sáčcích asi nikomu nechybí.

Složky integrovaného záchranného systému včetně krizového štábu města a Třineckých železáren přesně vědí, co mají během rizikové události dělat.

„Minulý rok jsme se ale sami přesvědčili, že spoustu věcí nad rámec zákona můžeme ještě vyladit. Stalo se tak při technické závadě a úniku plynu z plynojemu Energetiky Třinec. Díky tomu, že jsme si prožili tuto reálnou situaci, pracujeme na tom, abychom zlepšili včasné varování a informovanost,“ pokračovala.

Prvním výstupem je jednoduchý „kabelkový manuál“. Jde o seznam kroků, o které se musí postarat členové krizového štábu bezprostředně po vypuknutí krizové situace. „Je to manuál, který nosím neustále u sebe, a když se něco stane třeba ve dvě hodiny ráno, pomůže nám se rychle zorientovat a jednat,“ objasnila primátorka.

Dalším krokem je vznik videa, které lidem ukáže, co všechno dělají hasiči, policisté i městští strážníci po vyhlášení poplachu a jak fungují krizové štáby města a hutě.

Třetím je krátké video pro samotné občany, které ukazuje, jak se zachovat při úniku plynu ze železáren. „Potřebujeme, aby se obyvatelé v krizové situaci uměli správně zachovat a chránit se. Aby věděli, co mají udělat. Zde to krok po kroku uvidí,“ upřesnila primátorka.

Únik plynu je záludný v tom, že ho nikdo nečeká a nemůže se na něj připravit. „Bohužel dnešní doba je taková, že když se něco děje, často lidé stojí u oken, čtou poplašné zprávy na sociálních sítích, zběsile si telefonují a přitom nemyslí na svou bezpečnost. Právě to chceme změnit,“ zdůraznila Palkovská.

Vysvětlila, že by obyvatelé měli vždy zachovat klid, nechat pracovat záchranáře a vyčkat na relevantní informace. „V určité chvíli se u úniku plynu zdá, že nebezpečí nehrozí, což se však může za pár minut změnit. Proto by všichni měli zůstat doma, zalepit si okna a nechat nás dělat naši práci. Vždyť já jsem měl u toho posledního případu přes 160 zmeškaných hovorů,“ připojil se velitel místních hasičů Bohdan Sikora.

Město s hasiči vychytali slabá místa, co se týče včasného varování. „Ve chvíli, kdy už informace o nebezpečí máme, dáme je na městský oficiální Facebook. Co se týče zvukového varování, tak nejdříve zazní siréna, nato dám pokyn dispečinku městské policie, a ta spustí v návaznosti na druh nebezpečí varování, které jsem namluvila,“ řekla primátorka a dodala: „Postup, který jsme si nyní nastavili, je nad naši zákonnou povinnost. Dohodli jsme se, že při krizové situaci při spuštění sirén se vždy sejde krizový štáb. Občanům poskytujeme konkrétní manuál, co dělat.“

Další zprávy z regionu