Vítr lámal stromy a strhával střešní krytinu

Polámané stromy, poškozené střechy, tisíce domácností bez proudu. Silný vítr, který v neděli a v noci na pondělí řádil také v našem kraji a regionu, zaměstnal hasiče i energetiky. Následky vichru stále odstraňují.

Kus střechy vichr sroloval také na jednom z bytových domů v Třinci – Lyžbicích. Foto: Bronislav Gociek

„Bezmála čtyři stovky výjezdů kvůli silnému větru, především k popadaným stromům a někdy i k poškozeným střešním krytinám, mají dosud na kontě jednotky profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů od sobotního do pondělního rána, hlavně v období od nedělního odpoledne do pondělního rána,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Upřesnil, že jen od nedělní půlnoci do dnešního rána hasiči kvůli silnému větru zasahovali na 282 místech v kraji, hlavně v okrese Frýdek-Místek, kde evidují už 67 výjezdů a na Bruntálsku s 65 výjezdy.

Některé zásahy hasičů se neobešly bez výškové techniky. Foto: Bronislav Gociek

„Mnohé výjezdy znamenaly pro hasiče odstraňování více kusů nebezpečných dřevin na jednom místě,“ řekl Kůdela. Doplnil, že události se obešly bez zranění i bez větších materiálních škod.

Na mnoha místech vyvrácené stromy spadly na elektrické vedení. Desítky tisíc domácností se ocitly bez proudu. Plné ruce práce tak mají i energetici. „Kalamitní stav, který ČEZ Distribuce vyhlásila na celém svém zásobovacím území, i nadále platí,“ sdělil mluvčí ČEZ Vladislav Sobol. „V terénu máme všechny pracovníky poruchových čet, povolali jsme subdodavatelské firmy,“ doplnil.

V Moravskoslezském kraji energetici k dnešní sedmé hodině ranní evidovali bez elektřiny na 48 tisíc odběrných míst. „Řešíme 60 poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí,“ sdělil. Mezi nejvíce postiženými lokalitami v našem regionu jmenoval Horní Lomnou, Dolní Lomnou, Mosty u Jablunkova, Ropici a Třanovice.

„Intenzivně pracujeme na obnovení dodávky do postižených lokalit,“ ujistil mluvčí ČEZ. Doporučil, aby lidé pro nahlášení poruch volali bezplatnou linku 800 850 860. Informace o poruchách i předpokládaném času obnovení mohou najít také na www.cezdistribuce.cz a využít mohou také nový web www.bezstavy.cz .

Další zprávy z regionu