Vizualizace nové podoby školy vyvolala negativní reakci

Nové podoby půdních prostor obou škol v Hrádku představil v minulých dnech starosta obce Robert Borski na svém facebookovém starostovském profilu. Vyvolal tím diskuzi, zejména u české školy. Některými připomínkami se chtějí v Hrádku inspirovat.

Takto by měla vypadat česká škola. Vizuál: obec

Zastupitelstvo Hrádku nechalo vypracovat studii proveditelnosti půdní vestavby polské základní školy. Variantu, o které rozhodlo, zveřejnil starosta ve vizualizacích. „Aktuálně byly zahájeny kroky k vypracování projektové dokumentace. Důvodem, proč obec pracuje na tomto projektu, je neutěšený stav střechy školy,“ předeslal Borski.

Komentáře se k vizualizaci stavěly většinou kladně. „Projekt vypadá zajímavě, děti se určitě mají na co těšit,“ napsal například jeden uživatel. Ovšem našel se i kritický pohled. „Nikdy to nepochopím a nerozumím tomu, proč nádherná budova s duší, plná historie, která v ní dýchá, je předělána na moderní obludu,“ stálo v příspěvku.

Debata nabrala na síle o týden později, když starosta zveřejnil vizualizaci studie proveditelnosti nové nástavby české základní školy. „Nejedná se pouze o půdní vestavbu. Rekonstrukce se bude týkat všech nadzemních podlaží. Po výstavbě bude mít škola 7 učeben, z toho dvě odborné,“ upřesnil starosta.

A diskuze na facebooku mohla začít. „Je to hrůza, to už nebude škola, ve které jsem se učila jako malá. Střecha musí být přinejmenším aspoň trochu podobná stávající, jinak už to nebude ono,“ zní jeden z komentářů.

Ať je debata taková, nebo onaká, první muž Hrádku především kvituje, že lidé mají o dění v obci zájem. I proto zřídil svůj „pracovní“ profil na facebooku. „Zastupitelstvo vybíralo z více variant. Obě studie připomínkovalo. Totéž učinily ředitelky škol. Výsledek jsme zveřejnili v očekávání nejméně různých 1500 názorů občanů Hrádku,“ řekl starosta Robert Borski. Zároveň dodal, že obec nemohla v tomto pandemickém období pořádat besedy s občany a nad studiemi diskutovat.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu