Vlaštovky Festivalu svobody míří do knihovny

Než se v třinecké knihovně uskuteční očekávaný, a osobnostmi nabitý Festival svobody, mohou návštěvníci zavítat na jeho první vlaštovky, tedy zajímavé besedy s odborníky na palčivá témata. Dozví se zajímavosti z Izraele i ze světa umělé inteligence či sociálních sítí.

Festival svobody i jeho vlaštovky zvou do Třince každý rok zajímavé osobnosti. Foto: mr

Už dnes, tedy v pátek 4. října se koná beseda s Irenou Kalhousovou – ředitelkou Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově, kde také přednáší na Fakultě sociálních věd. Specializuje se na Izrael a vztahy středoevropských zemí s Izraelem, na arabsko-izraelský konflikt a na bezpečnost na Blízkém východě. Začíná se v 17 hodin.

Masakr Hamásu z loňského 7. října a následná izraelská vojenská odveta v Gaze si vyžádaly bezprecedentní ztráty na životech civilistů a na majetku Gazanů. Jak říjnové události proměnily izraelskou společnost? Na tuto a další otázky odpoví Irena Kalhousová.

Další beseda se bude v knihovně konat v pondělí 7. října. Zájemci mohou v 17 hodin zjistit, zda nám umělá inteligence více pomáhá nebo hrozí. Co znamená pro naši budoucnost? Odborník Petr Koubský zasvěceně a srozumitelně představí aktuální trendy a výzvy spojené s AI.

Petr Koubský je redaktorem Deníku N pro vědu a techniku a přednáší na FF UP v Olomouci. Dříve pracoval jako novinář a publicista na volné noze, softwarový vývojář, výzkumný pracovník a přednášel na řadě vysokých škol.

Další vlaštovkou bude beseda s Josefem Holým. Ta se bude konat ve čtvrtek 17. října rovněž od 17 hodin. Na jaké téma? Informační technologie mění fungování společnosti. Posledních 20 let to byly sociální sítě a nyní nastupuje umělá inteligence. Hodně se mluví o deepfakes, ale to je jen vrcholek ledovce. Co nás tedy čeká?

Na tuto a další otázky odpoví Josef Holý – technolog s vášní pro vše lidské a stejně hlubokou nedůvěrou k technoutopismu. Prošel firmami Sun Microsystems, MSD, Avast nebo Semantic Visions. Už čtyři roky se podílí na tvorbě podcastu Kanárci v Síti a přednáší o hackingu mysli na ČVUT.

Další zprávy z regionu